Preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, a câştigat duminică turul al doilea al alegerilor prezidenţiale la o diferenţă de 10 procente faţă de contracandidatul ei, Alexandr Stoianoglo, susţinut de forţele proruse, însă acest rezultat a fost posibil graţie voturilor din diasporă, unde a existat o mobilizare fără precedent. Alegătorii rămaşi în Republica Moldova l-au preferat pe Alexandr Stoianoglo.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI ALEGERI ÎN MOLDOVA. Germania acuză Rusia de eforturi „masive” pentru a-i împiedica pe moldovenii din diaspora să voteze. Viktor Orban, printre puţinii lideri europeni care n-au avut o reacţie la realegerea Maiei Sandu
CITEȘTE ȘI Zelenski a sunat-o pe Maia Sandu şi a invitat-o la Kiev
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

UPDATE - Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), care a susţinut candidatura lui Alexandr Stoianoglo, a reacţionat într-un comunicat în care arată că nu recunoaşte victoria Maiei Sandu în alegeri şi votul din diaspora şi spune că actuala şefă a statului este un „preşedinte nelegitim”, iar Stoianoglo este alesul „poporului”.

CITEȘTE ȘI ALEGERI ÎN MOLDOVA. Socialiştii proruşi nu recunosc înfrângerea candidatului lor şi contestă corectitudinea votului din diaspora: „Maia Sandu este un preşedinte nelegitim”

UPDATE - Toate datele comunicate de secţiile de vot, inclusiv cele din diaspora, au fost prelucrate, potrivit Comisiei Electorale Centrale.

Astfel, potrivit acestor rezultatelor preliminare ale alegerilor prezidenţiale de duminică, Maia Sandu a obţinut 55,33% din voturi, iar contracandidatul său Alexandr Stoianoglo - 44,67%.

Maia Sandu a fost votată masiv de diaspora, unde a obţinut 82,83 la sută din voturi (271.569 de alegători au votat-o), în timp ce pentru Stoianoglo n-au optat decât 56.282 de alegători (17,17 la sută).

În schimb, fostul procuror general susţinut de socialişti a câştigat votul intern, din ţară. El a fost votat de 694.362 de alegători de pe teritoriul Republicii Moldova (51,33 la sută), în timp ce pentru Maia Sandu au optat 658.395 de concetăţeni (48, 67 la sută).

În total, Maia Sandu a fost votată de 929.964 de alegători, iar Alexandr Stoianoglo de 750.644 de votanţi.

Agora.md constată într-o analiză că, la patru ani distanţă, în turul al doilea al scrutinului prezidenţial, candidatul susţinut de PSRM, Alexandr Stoianoglo, a adunat un număr mai mare voturi decât candidatul din 2020, Igor Dodon. Creşterea poate fi observată în cazul sufragiilor acordate de alegătorii din diasporă, din UTA Găgăuzia, dar nu şi din stânga Nistrului.

În turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 2020, candidata PAS, Maia Sandu, obţinea 57,72% dintre voturi, iar Igor Dodon, pe atunci candidat independent susţinut de PSRM, a primit 42,28% din sufragii.

CITEȘTE ȘI The Guardian: Maia Sandu câştigă al doilea mandat de preşedinte, într-o palmă dată Kremlinului. Ucraina răsuflă uşurată

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Comisia Electorală Centrală (CEC) din Republica Moldova a anunţat luni dimineaţă că procesul de vot pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale s-a încheiat inclusiv în diaspora. A fost un proces care a început duminică la ora 0.00, la Tokyo, şi s-a încheiat luni dimineaţa, la ora 6.00, ora Chişinăului, cu ultimele patru secţii de vot, deschise în SUA şi Canada.

Cu excepţia a trei secţii de vot din diaspora, ale căror date încă nu au fost procesate, Maia Sandu a adunat 55,41 la sută din voturi, în timp ce Alexandr Stoianoglo are 44,49 la sută din voturi.

Votul de pe teritoriul Republicii Moldova, unde toate datele au fost procesate, arată că Stoianoglo a fost preferat de 51,19 la sută dintre alegători, în timp ce Maia Sandu are 48,81 la sută din voturi.

Acest rezultat, care confirmă practic şi ceea ce s-a întâmplat la referendumul de acum două săptămâni - o susţinere proeuropeană mai puternică în diaspora decât în ţară - şubrezeşte şansele ca partidul Maiei Sandu, proeuropeanul PAS, să reuşească performanţa din 2021 de a câştiga majoritatea absolută în parlament la alegerile legislative de anul viitor. De altfel, fostul preşedinte prorus Igor Dodon, pe care Maia Sandu l-a învins în 2020, a acordat un interviu pentru agenţia rusă TASS în care a ridiculizat-o pe Maia Sandu şi a spus că este „preşedinta diasporei”, în timp ce Alexandr Stoianoglo, susţinut de partidul său socialist, este cel care a câştigat alegerile pe plan intern. 

„Alexandru Stoianoglo, care a fost susţinut de Partidul Socialiştilor (din Republica Moldova), după cum arată datele CEC, a câştigat alegerile prezidenţiale pe plan intern, unde numărătoarea a fost finalizată. Maia Sandu l-a învins pe seama votului din secţiile de votare din străinătate. Rezultatele arată guvernarea eşuată a Maiei Sandu şi a Partidului său Acţiune şi Solidaritate, căruia cetăţenii ţării i-au refuzat credibilitatea. Ea s-a transformat într-o preşedintă a diasporei”, a declarat Dodon. Potrivit lui, Sandu a obţinut un avantaj graţie alegătorilor din străinătate, „aşa cum s-a întâmplat şi în timpul referendumului privind aderarea la UE, care a eşuat pe plan intern, dar a fost scos de autorităţi cu o marjă minimă de 0,7% tot pe seama voturilor diasporei”.

În diaspora, unde mai erau de centralizat datele de la trei secţii de vot, Maia Sandu a câştigat al doilea tur al alegerilor prezidenţiale cu o majoritate copleşitoare, de 82,77 la sută din voturi.

Potrivit CEC, la al doilea tur de scrutin au participat 1.699.025 de alegători (54,31 la sută), dintre care 328.855 au fost alegători din diaspora, fiind cea mai puternică mobilizare la vot a moldovenilor plecaţi peste hotare de când se organizează secţii de vot şi în străinătate.

Cea mai mare participare la vot s-a înregistrat la cele două secţii de vot deschise la Moscova, câte 4.999 de alegători, urmată de o secţie de vot din Brescia - 4.463 de alegători şi o secţie de vot din Bucureşti - 4.433 de alegători. În top 10 secţii de vot unde au venit cei mai mulţi alegători mai figurează două din Franţa, iar restul sunt secţii din diverse alte oraşe italiene.

Femeile au votat la aceste alegeri în proporţie mult mai mare decât bărbaţii - 54,79 la sută faţă de 45,21 la sută, a anunţat Comisia Electorală Centrală. De asemenea, se remarcă o mobilizare la vot a tinerilor, potrivit CEC.

CITEȘTE ȘI Maia Sandu, emoţionată şi rămasă aproape fără voce, face declaraţii în română şi rusă după confirmarea victoriei în alegeri: Moldova, eşti o învingătoare! Dragi moldoveni, aţi oferit o lecţie de democraţie. Diaspora, eşti uimitoare! - VIDEO
CITEȘTE ȘI BIOGRAFIE. Maia Sandu, singurul politician căruia moldovenii i-au încredinţat direct două mandate de preşedinte

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.