Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas urmează să efectueze miercuri o vizită la Jenin, în Cisiordania ocupată, pentru prima oară după aproape zece ani, la o săptămână după un raid israelian sângeros, relatează AFP.
Oraşul Jenin şi tabăra de refugiaţi adiacentă au fost, săptămâna trecută, teatrul unei operaţiuni de 48 de ore - cea mai importantă pe care Israelul a efectuat-o în Cisiordania ocupată de ani de zile.
#BREAKING: Palestinian Authority President Mahmoud Abbas has arrived in Jenin for his first visit to the city since 2012 pic.twitter.com/TLWg9VyQnS
— i24NEWS English (@i24NEWS_EN) July 12, 2023
În total, 12 palestinieni şi un militar israelian au fost ucişi în acest raid, care a mobilizat sute de militari israelieni, drone şi buldozere ale armatei israeliene la Jenin şi în tabăra de refugiaţi adiacentă, ambele aflate în mod teoretic sub controlul Autorităţii Palestiniene a lui Mahmoud Abbas.
Mahmoud Abbas vizitează Jeninul mierrcuri pentru a examina ”progresele lucrărilor de reconstrucţie a tanerei şi oraşului” în urma raidului israelian şi pentru a se întâlni cu oficiali locali, a declarat AFP o purtătoare de cuvânt a preşedinţiei palestiniene.
From the arrival of Mahmoud Abbas to the Jenin camp and the martyrs' cemetery pic.twitter.com/deP9r3w2Pn
— Sarah Hamed (@SarahHa909) July 12, 2023
Ultima vizită a lui Mahmoud Abbas în tabăra de refugiaţi a avut loc în 2004, pe când candida în alegerile prezidenţiale palestiniene, după moartea emblematicului lider palestinian Yasser Arafat.
Abbas In #Jenin https://t.co/Mwyk7laiea
— Michael A. Horowitz (@michaelh992) July 12, 2023
Mahmoud Abbas a vizitat oraşul Jenin în 2012, dar nu şi tabăra de refugiaţi, care a scăpat treptat de sub controlul Forţelor de Securitate ale Autorităţii Plestiniene şi a trecut sub cel al unor grupări armate locale.
Hugh Lovatt, un cercetător la Consiliul European pentru Relaţii Internaţionale, consideră că această vizită a preşedintelui palestinian vizează ”să arate că Autoritatea Palestiniană controlează Jeninul”.
Însă ea va avea un impact limitat, ”dată fiind criza tot mai mare a legitimităţii cu care se confruntă (Autoritatea Palestiniană) şi ascensiunea grupărilor armate palestiniene”, preconizează el.
Tabăra de refugiaţi - înfiinţată în 1953 - găzduieşte aproximativ 18.000 de locuitori care fac parte dintre cei 760.000 de palestinieni care au fost goniţi din casele lor la înfiinţarea statului Israel, în 1948.
Cu timpul, corturile au fost înlocuite cu case, iar tabăra arată, în prezent, cu un cartier al oraşului Jenin.
Tabăra a devenit un simbol al luptei palestiniene împotriva Israelului, care o consideră drept ”o placă turnantă a terorismului”.
Armata israeliană desfăşoară cu regularitate raiduri în nordul Cisiordaniei, un teritoiu pe care-o ocupă din 1967 şi un bastion al gruoărilor armate plaestiniene.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.