Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a anunţat marţi, în mod solemn, în faţa membrilor Consiliului de Securitate al ONU, că respinge planul de pace israeliano-american, care ar face dintr-un stat palestinian un ”şvaiţer”, după ce a renunţat cu o zi înainte la supunerea la vot a unei rezoluţii, din cauza lipsei unei susţineri internaţionale suficiente, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Respingem planul israeliano-american” care ”pune în discuţie drepturile legitime ale palestinienilor”, a tunat el, agitând o hartă a Palestinei vrute de Statele Unite, într-un discurs care a părut pe alocuri dezlânat.

”Am respins acest plan, pentru că Ierusalimul de Est nu va face parte din Palestina, iar acest lucru este suficient să-l refuzăm”, a precizat Mahmoud Abbas.

El ar transforma Palestina într-”un stat fragmentat”, fără un control aerian, fără un control maritim.

”Cine dintre voi ar accepta un asemenea stat?”, i-a întrebat pe membrii Consiliului de Securitate al ONU preşedintele palestinian, evocând o situaţie ”de apartheid” şi lipsa suveranităţii poporului său.

Renunţarea la supunerea la vot a unei rezoluţii, marţi, în prezenţa acestui lider, reprezintă un revers grav pentru palestinieni, în pofida faptului că ei dau asigurări că negocierile cu privire la text, începute săptămâna trecută, continuă.

Ei explică astfel că au vrut să-şi menajeze susţinătorii din Consiliul de Securitate, care au fost supuşi unor presiuni puternice de către Statele Unite, pentru a nu adopta rezoluţia.

Potrivit unui diplomat occidental, Washingtonul a ameninţat cu ”măsuri de retorsiune” - şi anume financiare - ţările care se poziţionează împotriva Statelor Unite.

Statele Unite şi Regatul Unit le-au prezentat duminică partenerilor lor din cadrul Consiliului de Securitate o serie de amendamente la text, vizând să ridice orice critică a planului de pace american, dezvăluit de către Donald Trump la 28 ianuarie.

Acest proiect reţine o ”soluţie cu două state” şi propune crearea unei capitale a unui stat palestinian la Abu Dis, un cartier mărginaş al Ierusalimului - în timp ce palestinienii vor ca întregul Ierualim de Est să fie capitala statului lor.

El integrează totodată anexarea coloniilor israeliene şi a Văii Iordanului din Cisiordania, un teritoriu palestinian ocupat din 1967, cu alte frontiere decât liniile trasate la acea vreme. El prevede totodată un stat demilitarizat Palestina, ceea ce îi alterează suveranitatea.

”STAT SUVERAN”

”Acestea sunt teritoriile noastre”, a subliniat în faţa membrilor Consiliului de Securitate al ONU Mahmoud Abbas.

"Ce vă dă vouă dreptul să le anexaţi?”, i-a întrebat el pe israelieni, îndemnând ”comunitatea internaţională să exercite presiuni asupra Israelului” pentru a împiedica această perspectivă, care ar putea interveni imediat după alegerile israeleien prevăzute la începutul lui martie.

Între amendamentele la proiectul rezoluţiei, Washingtonul a cerut suprimarea menţiunii unei viziuni cu ”două state suverane şi democratice”, pentru a păstra doar calificativul de ”state democratice”.

Într-o declaraţie comună, înaintea reuniunii Consiliului, membrii Uniunii Europene (UE) care fac parte din această instanţă - Belgia, Franţa, Germania, Estonia, dar şi Polonia, un fost membru - şi-au subliniat angajamentul faţă de o soluţie cu două state, inclusiv ”un stat dintr-o singură bucată, suveran şi viabil” al palestinienilor.

Palestinienii şi mai mulţi dintre susţinătorii lor consideră că proiectul american este dezechilibrat şi prea favorabil Israelului.

Mahmoud Abbas a reafirmat că ”Statele Unite nu pot să mai fie singurul mediator” al unei păci în Orientul Mijlociu.

El a îndemnat ”Quartetul (Statele Unite, Rusia, UE şi ONU) şi membrii Consiliului de Securitate al ONU să organizeze o conferinţă internaţională de pace”, fără să facă alte precizări.

Preşedintele palestinian poate invoca, în respingerea sa a planului lui Donald Trump, o susţinere a Ligii Arabe, Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI) şi Uniunii Faricane (UA), însă susţinerea internaţională prezintă multiple ”fisuri”, apreciază Jared Kushner.

Reacţiile faţă de plan au fost adesea moderate. UE nu s-a afişat unită, iar în lumea arabă, mai multe ţări şi-au marcat susţinerea faţă de Washington, precum Emiratele Arabe Unite (EAU), Oman sau Bahrain.

Potrivit unor diplomaţi, supunerea la vot a unei rezoluţii palestiniene care critică proiectul american nu ar fi obţinut cele 14 voturi din 15 care au denunţat, în decembrie 2017, decizia americană unilaterală a recunoaşterii Ierusalimului drept capitală a Israelului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.