Proiectul preşedintelui american Donald Trump de soluţionare a conflictului israeliano-palestinian ”va muri înaintea” celui care l-a conceput, afirmă liderul suprem iranian Ali Khamenei, care a reiterat opoziţia Republicii islamice faţă de acest plan, relatează AFP.
”Acest plan nu va funcţiona cu siguranţă şi va muri înaintea lui Trump”, a declarat ayatollahul Ali Khamenei la Teheran, într-un discurs susţinut miercuri cu ocazia marcării victoriei Revoluţiei iraniene, în februarie 1979, difuzat în parte de televiziunea de stat.
”Americanii au negociat cu sioniştii cu privire la ceva care nu le aparţine”, a denunţat Khamenei.
”Noi credem că organizaţiile militare palestiniene se vor ridica şi îşi vor continua rezistenţa”, a declarat el, adăugând că ”Republica islamică consideră că este de datoria sa să susţină grupările palestiniene”.
Respins de palestinieni, planul prezentat la 30 ianuarie de trump acordă Israelului numeroase concesii - inclusiv suveranitatea asupra Văii Iordanului şi recunoaşterea Ierusalimului drept capitala sa ”indivizibilă”, în cadrul unei soluţii cu ”două state”.
Republica islamică Iran nu recunoaşte Israelul.
Odată cu apropierea alegerilor legislative de la 21 februarie, Khamenei şi-a reiterat îndemnul la o participare masivă în acest scrutin.
”Alegerile sunt miza cea mai importantă a ţării”, a declarat el. Dacă ele ”se desfăşoară cu pasiune, iar poporul este deplin prezent la urne, acest lucru va garanta securitatea ţării”, a apreciat el.
”Oamenii au nemulţumiri”, a declarat el, recunoscând că ”sancţiunile” americane, dar şi ”propriile noastre neajunsuri” au ”creat probleme ţării”.
”Însă, pentru a onora sistemul (Republicii islamice), oarmenii se vor prezenta” la urne, a przis el.
Alegerile au loc în contextul în care Iranul se confruntă cu o vizolentă recesiune, provocată de reimpunerea sancţiunilor americane, după decizia lui Trump, în mai 2018, de a scoate Statele Unite din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian.
Pe plan intern, un val de contestare faţă de o scumpire bruscă a preţului benzinei a zguduit ţara timp de câteva zile, la jumătatea lui noiembrie, după care a fost înăbuşită printr-o reprimare soldată cu peste 300 de morţi, potrivit ONG-ului de apărarea drepturilor omului Amnesty International.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...