Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) de la Chişinău a reacţionat după ce şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat într-un interviu la Rossia-24 că după Ucraina, Moldova va fi următorul „centru antirusesc”, relatează agora.md.
Purtătorul de cuvânt al MAEIE, Daniel Vodă, a declarat că „respinge categoric declaraţiile şefului diplomaţiei ruse, care nu corespund adevărului şi fac parte din retorica ameninţătoare deja bine cunoscută a diplomaţiei ruse”.
„Ţinem să amintim părţii ruse că drumul pe care merge Republica Moldova este calea aderării la Uniunea Europeană. Acesta este proiectul de ţară susţinut de cetăţeni. Moldova ca stat şi moldovenii, indiferent de preferinţele politice sau geopolitice, îşi doresc pace, libertate şi democraţie. Vom aprecia ca toate ţările lumii, inclusiv Federaţia Rusă să respecte decizia poporului nostru”, a spus purtătorul de cuvânt al diplomaţiei de la Chişinău.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„Republica Moldova şi-a ales clar viitorul, iar acest viitor este parte a lumii libere”, a subliniat purtătorul de cuvânt al MAEIE, Daniel Vodă.
Reacţia de la Chişinău este preluată şi de agenţia de presă a statului rus, TASS, care spune că MAEIE „respinge” declaraţiea ministrului rus de externe Serghei Lavrov despre posibilitatea ca Occidentul să pregătească pentru republică rolul unei „noi Ucraine”.
„Lavrov a atras atenţia asupra apelurilor preşedintei Maia Sandu de a consolida armata şi de a adera la NATO. Potrivit acestuia, preşedintele de origine română este gata să se unească cu România şi să recurgă la alte demersuri cu care cetăţenili ţării nu sunt de acord. De asemenea, ministrul rus de externe a atras atenţia asupra faptului că Chişinăul evită negocierile în problema transnistreană”, scrie agenţia TASS.
Organul de propagandă al Kremlinului menţionează că „în vara anului 2022, în Moldova au început proteste ale opoziţiei faţă de creşterea preţurilor şi faţă de criza economică. Participanţii au cerut demisia preşedintei Maia Sandu şi a guvernului Nataliei Gavriliţa. Conducerea ţării este, de asemenea, criticată pentru retorica sa militaristă” - scrie TASS.
O investigaţie a presei de la Chişinău şi a unor organizaţii neguvernamentale a arătat în octombrie că protestatarii de la Chişinău erau plătiţi de partidul prorus Şor. Liderul său, Ilan Şor, căutat de justiţia din Republica Moldova pentru devalizarea unor bănci, figurează pe lista cu persoane sancţionate de Marea Britanie şi de Statele Unite.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.