Emmanuel Macron s-a angajat, cu două săptămâni înaintea alegerilor europene, şi mai mult în campania electorală, pozând joi, la Sibiu, în liderul taberei celor care ”vor în continuare să construiască Europa” în faţa ameninţării naţionalismului, relatează AFP.
Încă de la la sosirea sa la Sibiu, un orăşel român care găzduieşte un summit european informal, preşedintele francez a rezumat miza: la 26 mai, 400 de milioane de alegători europeni vor avea de făcut ”o alegere absolut crucială”.
”Alternativa (este) foarte clară”, a pledat el - ”vrem să construim în continuare Europa împreună, chiar diferit şi îmbunătăţind lucrurile, sau vrem să o deconstruim sau să o distrugem şi să revenim la naţionalism?”.
"Construire ensemble (..) ou revenir au nationalisme?" Emmanuel Macron s'exprime sur les élections européennes au sommet de Sibiu (Roumanie) pic.twitter.com/poEC6HpQCc
— BFMTV (@BFMTV) May 9, 2019
Emmanuel Macron revigorează astfel clivajul pe care l-a dezvoltat anul trecut şi pe care l-a pus în surdină în ultimele luni, şi anume opoziţia frontală între progresişti şi naşionalişti, reprezentaţi în Franţa de către partidul prezidenţial La République en Marche (LREM), pe de o parte, şi Rassemblement national (RN, fostul FN, extremă dreapta) al lui Marine Le Pen, pe de alta.
Aflate cot la cot în sondaje, aceste două liste vor absolut să obţină o victorie la 26 mai. RN vrea să facă din alegerile europene un adevărat referendum anti-Macron, pe când LREM să lanseze ”actul II al mandatului de cinci ani” printr-o victorie la urne.
”Dacă LREM obţine un scor slab, dinamica politică (a mandatului prezidenţial) va fi mai greu de pus în practică. Iar greutatea Franţei în UE nu va mai fi aceeaşi”, explică anturajul preşedintelui.
”MARKETING”
Emmanuel Macron a început să investească în campanie, efectuând marţi o vizită-surpriză colistierilor LREM, o listă condusă de către Nathalie Loiseau, pentru a trâmbiţa ”mobilizarea”. El ar putea să se angajeze şi mai mult în următoarele două săptămâni, participând la un miting.
Reuniunea de la Sibiu vine la momentul potrivit şi îi permite să-şi precizeze ambiţiile cu privire la Europa.
El a îndemnat ”să se meargămai repede şi mai puternic” în ”refondarea” Uniunii Europene (UE), în ”renaştere” acesteia - folosind astfel numele listei majorităţii -, cu trei priorităţi - modificările climatice, ”protecţia frontierelor noastre” prin ”refondarea Acordurilor Schengen” şi construirea ”modelului economic şi social al creşterii (economice) de mâine”.
Însă el a insistat mai ales asupra primului punct, clamând că Europa este ”esenţială în contractul ecologic”.
În contextul în care a evocat-o puţin, în conferinţa sa de presă, la finalul marii dezbateri angajate în urma crizei ”vestelor galbene”, Emmanuel Macron şi-a multiplicat în ultimele zile declaraţiile în favoarea protecţiei mediului.
El a primit experţi în domeniul biodiversităţii la Palatul Elysée şi a iniţiat un text, semnat de alţi opt lideri europeni, în care se îndeamnă ca lupta împotriva modificărilor climatice să fie transformată în ”cheia de boltă a agendei europene” în viitorii cinci ani.
În mod simbolic, aceşti nouă lideri s-au întâlnit joi, în Piaţa Mare din Sibiu, cu trei tinere activiste, una română, una belgiană şi una germană, care le-au înmânat o scrisoare semnată de 70.000 de europeni ce îndeamnă UE ”să acţioneze fără să aştepte” în vederea tranziţiei ecologice, în linia mişcării iniţiate de tânăra suedeză Greta Thunberg.
Pentru Emmanuel Macron, Europa se află la nivelul potrivit pentru a taxa ”marile întreprinderi cele mai poluante”, întrucât ”dacă o facem doar în Franţa, ele se vor deplasa în ţările vecine”.
”Nu facem ecologie într-o singură ţară”, a declarat joi Nathalie Loiseau, care şi-a ”înverzit” discursul săptămâna aceasta.
Însă, spre deosebire de preşedintele francez, majoritatea celorlalţi lideri nu au evocat deloc subiectul la sosirea lor la Sibiu, ci şi-au prezentat priorităţile cu privire la UE post-Brexit, citând mai mult competitivitatea sau problema migraţiei.
În Franţa, sinceritatea convertirii la ecologie a lui Emmanuel Macron este pusă la îndoială de către opozişie, care denunţă o exploatare electorală.
”Avem sentimentul că LREM face din politică marketing”, a deplâns François-Xavier Bellamy, capul de listă al Les Républicains (LR, drepta). ”Însă nu cred că promiterea a 1.000 de miliarde de euro sau să decizi că vom interzice maşinile pe benzină într-un anumit orizont, care sunt atât de puţin realiste, ar avea vreun sens”.
Yannick Jadot, capul de listă al Europe Ecologie Les Verts (EELV), consideră că poziţionarea ecologică a lui Emmanuel Macron ”nu este serioasă” dacă se ţine cont de uitările sale ale acestui subiect ”în permanenţă” în ”conferinşele (sale) de presă”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.