Comisarul european însărcinat cu Piaţa internă Thierry Breton a demisionat din Comisia Europeană (CE) luni, declarându-se dezavuat de către preşedinta Ursula von der Leyen, în toul unor negocieri privind alcătuirea noii echipe, relatează AFP.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a propus imediat un nou candidat francez, pe ministrul demisionar al Afacerilor Externe Stéphane Séjourné, unul dintre apropiaţii săi, un fost eurodeputat şi fost lider al grupului Renew (centru).
Franţa vizează un portofoliu ”centrat pe miza suveranităţii industriale, tehnologice şi competitivităţii europene”, anunţă Palatul Elysée.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Plecarea cu zgomot a lui Thierry Breton a aruncat microcosmul bruxellez în stupoare, în timp ce numele şi portofoliile noilor comisari erau aşteptate marţi.
”Am demisionat din postul de comisar european, de îndată”, a anunţat fostul ministru, în vârstă de 69 de ani, într-o scrisore adresată Ursulei von der Leyen, publicată luni dimineaţa pe X.
I would like to express my deepest gratitude to my colleagues in the College, Commission services, MEPs, Member States, and my team.
— Thierry Breton (@ThierryBreton) September 16, 2024
Together, we have worked tirelessly to advance an ambitious EU agenda.
It has been an honour & privilege to serve the common European interest???????? pic.twitter.com/wQ4eeHUnYu
Thierry Breton spune că şefa CE, pe cale să-şi formeze echipa în vederea unui nou mandat de cinci ani, a cerut Palatului Elysée să-l retragă.
”În urmă cu câteva zile, pe ultima linie dreaptă a negocierilor privind alcătuirea viitorului Colegiu, aţi cerut Franţei să-mi retragă numele - din motive personale pe care în niciun caz nu le-aţi discutat în mod direct cu mine - şi aţi propus, ca şi compromis politic, un portofoliu pretins mai influent Franţei în viitorul Colegiu” al comisarilor, scrie el.
”A fost onoare” să fie comisar european, subliniază fostul ministru francez, însă ”în lumina ultimelor evoluţii - care arată încă o dată o guvernanţă îndoielnică -, trebuie să conchid că nu-mi mai pot exercita funcţiile în Colegiu”, conchide el.
Ursula von der Leyen i-a acceptat demisia şi i-a mulţumit pentru munca depusă de cinci ani.
Relaţiile între şefa sa germană şi Breton erau notoriu de tensionate după ce acesta a preluat în primăvară şefia unei fronde în interiorul Comisiei pentru a contesta stilul de conducere al preşedintei, pe care-l consideră autoritarist.
BLOCAJ ÎN SLOVENIA
Francezul a acuzat în mod public etica lui von der Leyen, după numirea la sfârşitul lui ianuarie a unui emisar însărcinat cu întreprinderi mici şi mijlocii (IMM), un post extrem de bine plătit în cadrul Comisiei.
Postul a fost atribuit eurodeputatului german din Partidul Popular European (PPE, dreapta) Markus Pieper, cu câteva săptămâni înaintea unui Congres, la Bucureşti, în martie, la care PPE a susţinut un al doilea mandat al lui von der Leyen.
Polemica a condus la un vot de cenzură în Parlamentul European (PE) împotriva lui von der Leyen, în plină campanie în vederea alegerilor europene din iunie, şi în final la retragerea lui Pieper.
Realeasă într-un final la conducerea viitoarei Comisii în iulie, Ursula von der Leyen urma să prezinte marţi şefilor grupurilor din PE numele şi portofoliile noilor comisari, într-o sesiune plenară la Strasbourg.
Alcătuirea CE este un execiţiu de echilibristică, care relevă greutatea statelor membre UE, forţelor politice şi orientărilor UE.
Înainte de retragerea lui Breton, situaţia era incertă din cauza unui blocaj în Slovenia, unde aprobarea noii candidate Marta Kos de către Parlament se lasă aşteptată.
Plecarea lui Thierry Breton, care s-a impus ca o figură a Executivului de la Bruxelles prin atacarea abuzurilor de putere ale giganţilor digitali, complică ecuaţia.
Ea intervine după o polemică pe care liderii încearcă cum pot s-o dezumfle privind lipsa femeilor în noua echipă pe cale să se constituie.
În urma demisiei-surpriză a comisarului francez în exerciţiu, eurodeputat ecologistă Marie Toussaint i-a cerut lui Emmanuel Macron să ”desemneze o femeie în vederea parităţii în Comisie”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...