Mai multe ţări şi-au extras diplomaţii şi pe ceilalţi cetăţeni ai lor din Khartoum, capitala Sudanului, unde de câteva zile au loc lupte crâncene, relatează bbc.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Statele Unite şi Marea Britanie au anunţat, duminică, că şi-au scos diplomaţii din Sudan.

Franţa, Germania, Italia şi Spania se numără printre celelalte naţiuni care de asemenea au recurs la evacuări.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Autorităţile din SUA au spus că duminică dimineaţă au evacuat cu trei elicoptere Chinook aproape 100 de oameni. Ambasada SUA la Khartoum este acum închisă şi într-un mesaj pe Twitter al ambasadei s-a precizat că în acest moment este riscantă evacuarea cetăţenilor americani care sunt acum în Khartoum.

Marea Britanie a reuşit evacuarea din Sudan a diplomaţilor săi şi a familiilor lor. Opţiunile de evacuare a britanicilor rămaşi în Sudan sunt extrem de limitate, a menţionat ministrul britanic de Externe, James Cleverly.

Alte ţări care au recurs duminică la operaţiuni de evacuare:

Franţa – Preşedintele Emmanuel Macron a confirmat că în Djibouti a ajuns duminică un avion care a evacuat cetăţeni francezi şi de alte naţionalităţi.

Ţările de Jos – Câţiva olandezi au părăsit Khartoumul cu avionul care i-a transportat pe francezi.

Germania – Armata germană a anunţat că un prim avion dintr-un total de trei a părăsit Sudanul, având 101 persoane la bord.

Italia şi Spania – Italienii şi spaniolii şi-au evacuat mai mulţi cetăţeni. Misiunea Spaniei a inclus şi cetăţeni din Argentina, Columbia, Irlanda, Portugalia, Polonia, Mexic, Venezuela şi Sudan.

Canada – Premierul Justin Trudeau a spus că staful diplomatic canadian a fost evacuat din Sudan.

Şi alte ţări şi-au evacuat cu succes duminică mai mulţi cetăţeni. Peste 150 de oameni, majoritatea cetăţeni ai ţărilor din Golf, dar şi din Egipt, Pakistan şi Canada, au fost evacuaţi pe mare, către portul saudit Jeddah.

Luptele au izbucnit în Khartoum şi în alte părţi ale ţării la 15 aprilie, la patru ani după ce dictatorul Omar al-Bashir, aflat la putere de mult timp, a fost răsturnat în urma unei revolte populare. Peste 400 de persoane au murit într-o săptămână în confruntările dintre armata sudaneză şi RSF, care au organizat împreună o lovitură de stat în 2021, dar au ajuns la neînţelegeri în timpul negocierilor pentru un plan de formare a unui guvern civil şi de integrare a RSF în forţele armate.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.