Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a suspendat prin decret participarea Belarusului, cel mai apropiat aliat al Rusiei, la Tratatul Forţelor Armate Convenţionale din Europa (FCE) din 1990, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest decret, semnat la 24 mai, a fost publicat miercuri pe site-ul oficial al informaţiilor juridice al acestei foste republici sovietice, care se învecinează atât cu Rusia, cât şi cu Ucriana.

Belarusul nu este angajat în mod direct pe teren în Războiul din Ucraina, însă a permis armatei ruse să invadeze Ucraina, în februarie 2022, de pe teritoriul belarus.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Aleksandr Lukaşenko, care se află la putere de aproape 30 de ani, s-a apropiat mult de Moscova, care-i susţine regimul financiar, diplomatic şi militar.

Rusia şi-a suspendat în mod unilateral, în decembrie 2007, particparea la FCE.

Tratatul limitează efectivele şi echipamentele - tancuri, avioane, artilerie - de la Atlantic la Urali şi prevede schimburi de informaţii şi inspecţii reciproce.

Moscova a catalogat atunci tratatul drept anacronic şi şi-a motivat decizia prin refuzul ţărilor din Occident semnatare - mai ales al statelor membre NATO - de a ratifica o nouă versiune a tratatului, adoptată în 1999 la Istanbul.

Rusia acuză aceste ţări că au impus drept condiţie a ratificării acestuia respectarea unor acorduri separate privind retragerea ruse trupelor din regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova şi din republicile separatiste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia.

În mai 2023, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat ieşirea oficială a Rusiei din FCE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.