Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko dă asigurări că deţine proba care arată că otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi a fost ”falsificată” de către occidentali cu scopul de a descuraja Moscova să intervină în Belarus, unde o puternică contestare zguduie ţara, relatează AFP.
Lukaşnko formulează aceste acuzaţii joi, la o zi după ce cancelarul german Angela Merkel a anunţat că Aleksei Navalnîi, spitalizat la Berlin în comă după ce s-a simţit rău într-un avion în Siberia, a fost otrăvit cu un agent neurotoxic ”de tip noviciok”.
Occidentul a exercitat presiuni asupra Moscovei să prezinte explicaţii, iar Kremlinul a dat asigurări că nu vede ”niciun motiv” ca statul rus să fie acuzat şi a îndemnat să nu se tragă ”concluzii pripite” cu privire la otrăvirea principalului adversar politic al lui Vladimir Putin.
Lukaşenko l-a primit joi, la Minsk, pe premierul rus Mihail Mişustin.
El a dat asigurări că serviciile belaruse de informaţii au ”interceptat” un apel telefoinic între Varşovia şi Berlin care dovedeşte că acest caz al lui Aleksei Navalnîi este o ”falsificare”.
Lukashenko says that his signals intelligence intercepted the phone call between Warsaw and Berlin which proves that the poisoning of Navalny is a fake made up by Germans in order "to discourage Putin from meddling in the Belarusian affairs".
— NEXTA (@nexta_tv) September 3, 2020
Someone bring the old man his pills! pic.twitter.com/58Aec01tBr
”Nu a existat nicio otrăvire a lui Navalnîi”, a tunat preşedintele belarus în faţa premieruluirus Mihail Mişustin, care a rămas impasibil.
”Ei au făcut-o şi, citez, pentru a-l descuraja pe Putin să-şi bage nasul în afacerile Belarusului”, a continuat Lukaşenko.
Fără să prezinte alte detalii, el a anunţat că va transmite transcrierea acestui apel telefonic serviciilor ruse de securitate (FSB).
Aleksandr Lukaşenko, în vârstă de 66 de ani, dintre care pe ultimii 26 i-apetrecut la conducerea Belarusului, este vizat de o contestare fără precedent a realegerii sale în alegerile prezidenţiale de la 9 august, pe care opoiziţia belarusă le denunţă drept ”frauduloase”.
El refuză să discute cu criticii săi şi se bucură de susţinerea Rusiei, principalul aliat şi partener economic al Minskului.
Europenii resping rezultatul alegerilor prezidenţiale şi pregătesc sancţiuni pe care să le impună unor oficiali belaruşi de rang înalt.
Mâna dreaptă a lui Navalnîi, Leonid Volkov, a respins drept ridicole acuzaţiile lui Lukaşenko.
Volkov îl acuză pe premierul rus de faptul că ”se face complice al tentativei de asasinat”.
”Toţi cei care se murdăresc participând la acest circ vor trebui să-şi asume respoinsabilitatea”, a avertizat el.
REMANIERE A ORGANELOR DE SECURITATE
Pe de altă parte, Lukaşenko a remaniat conducerea organelor Securităţii fostei republici sovietice, potrivit agenţiei belaruse oficiale de presă Belta, relatează Reuters.
Şefii Serviciului de securitate (KGB), Consiliului de Securitate şi Comisiei de Control a Statului au fost înlocuiţi din funcţie.
Păstrarea loialităţii forţelor de securitate îi este esenţială lui Lukaşenko, în comtextul contestării.
Ivan Tertel, un fost şef al Comisiei, a fost numit la conducerea KGB, iar Valeri Vakulcik, un fost preşedinte al Comisiei, a fost numit secretar al Consiliului de Securitate belarus, precizează Belta. Lukaşenko l-a promovat interimar, la conducerea Comisiei, pe Vasili Gherasimov.
Forţele de securitate din Belarus sunt acuzate de faptul că au maltratat, bătut crunt sau torturat sute de manifestanţi - acuzaţii pe care Guvernul le respinge.
Doi foşti prezentatori de televiziune, denis Dudinski şi Dmitri Kohno, au fost arestaţi miercrui seara la Minsk, potrivit familiilor lor şi presei locale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...