Uniunea Europeană (UE) cere Rusiei o ”anchetă transparentă şi exhaustivă” cu privire la otrăvirea opozantului Aleksei Navalnîi şi aşteaptă să examineze concluziile acesteia înainte de a lua în calcul eventuale sancţiuni,, a anunţat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE), relatează AFP.
Examene efectuate de către un laborator aparţinând armatei germane au adus ”proba fără echivoc” a faptului că opozantul rus a fost victima unei otrăviri ”cu un agent neurotoxic de tip noviciok”, potrivit Guvernului german.
”Îndemnăm Rusia să ancheteze în mod transparent şi exhaustiv. Este în interesul Rusiei să dea răspunsuri, pentru că acest agent chimic nu este accesibil liber şi a fost folosit pe teritoriul rus împotriva unui cetăţean rus”, a reacţionat Peter Stano, un purtător de cuvânt CE.
”În ceea ce priveşte eventuale represalii sau sancţiuni, în acest stadiu, nicio anchetă nu arată cu degetul cine este vinovat. Noi vrem ca cei care se fac vinovaţi să fie trimişiîn faţa justiţiei, însă, pentru asta, ancheta trebuie să fie lansată şi să dea rezultate. Nu ne aflăm încă acolo”, a declaart el într-o conferinţă de presă zilnică.
”Este dificil să vorbeşti despre pedeapsă atunci când nu ai, în acest stadiu, vinovaţii. Ancheta trebuie să aibă loc, iar apoi se vor decide etapele următoare”, a subliniat el.
Cu toate acestea, ”este inacceptabil să vedem o victimă a unei tentative de asasinat cu un agent chimic clasificat militar care nu ar trebui să fie accesibil liber. Domnul Navalnîi nu este prima victimă a unor asemenea atacuri laşe şi inumane. Am văzut alţi ruşi ucişi, alte voci ale opoziţiei (ruse) reduse la tăcere”, a denunţat Peter Stano.
Acest agent neurotixic folosit împotriva lui Aleksei Navalîi a fost folosit împotriva unui fost dublu agent rus, Serghei Skripal, şi fiicei sale, iulia, în 2018, în Anglia, acuză autorităţile britanice. Acest caz a provocat o criză diplomatică între Londra şi Moscova.
În ceea ce priveşte încrederea pe care o au europenii în investigaţiile ruse, purtătorul de cuvânt s-a arătat prudent.
”Nu vreau să extrapolez (cu privire la desfăşurarea anchetei), nu ar fi serios. Dacă ancheta este lansată şi dă rezultate, noi vom examina concluziile şi desfăşurarea acesteia, aşa cum facem mereu”.
În urma unor ”semnale cel puţin verbale ale unei apetenţe ruse de a coopera”, ”vom vedea cum se concretizează această cooperare şi ce fac autorităţile ruse în lumina noilor elemente” prezentate de Germania, a subliniat purtătorul de cuvânt CE, îndemnând la o anchetă ”credibilă” şi avertizând că ”bilanţul (Rusiei în domeniu) nu este satisfăcător”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...