Casa Albă a spus miercuri că este prea devreme pentru a spune dacă acuzaţiile Kremlinului potrivit cărora Ucraina ar fi încercat să-l asasineze cu drone pe Vladimir Putin reprezintă o operaţiune sub steag fals, în timp ce secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că SUA nu pot confirma acuzaţiile Moscovei la adresa Kievului. Şi în timp ce Blinken a anunţat un nou pachet de asistenţă de securitate pentru Ucraina în valoare de 330 de milioane de dolari, Washingtonul a reamintit că insistă ca Kievul să nu întreprindă atacuri pe teritoriul Rusiei, relatează CNN şi The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Este "prea devreme" pentru a spune dacă afirmaţiile Rusiei privind o tentativă ucraineană de asasinare a preşedintelui Vladimir Putin reprezintă o operaţiune "sub steag fals", a declarat miercuri Casa Albă, adăugând că nu va specula cu privire la veridicitatea afirmaţiilor Moscovei.

Întrebată despre perspectiva unei operaţiuni ruseşti "sub steag fals", asupra căreia SUA avertizaseră anterior, Jean-Pierre a declarat că nu ar fi prudent să speculeze pe acerastă temă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Nu vreau să intru în speculaţii cu privire la autenticitatea acestui raport", a spus secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

"Este într-adevăr prea devreme pentru a spune, aşa cum m-aţi întrebat, despre un steag fals", a spus ea. "Dar, în mod evident, Rusia are o istorie de a face astfel de lucruri", a adăugat Jean-Pierre.

Ea a subliniat, de asemenea, că SUA nu iau măsuri care ar ajuta Kievul să lovească în interiorul Rusiei. "De la începutul acestui conflict, Statele Unite cu siguranţă nu încurajează sau permit Ucrainei să lovească în afara graniţelor sale", a spus ea. "Am fost foarte clari aici în legătură cu acest lucru", a punctat Jean-Pierre.

La rândul său, Departamentul de Stat a declarat că SUA au sfătuit anterior Kievul să nu efectueze lovituri dincolo de graniţele sale. "Nu vreau să fac speculaţii cu privire la autenticitatea acestui atac, dar am fost, totodată, clari şi consecvenţi cu privire la faptul că nu încurajăm sau nu le permitem ucrainenilor să lovească dincolo de graniţele sale", a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Vedant Patel, în cadrul unei conferinţe de presă.

Întrebat dacă eventuale lovituri ucrainene cu rază lungă de acţiune împotriva Rusiei ar avea un impact asupra asistenţei americane, Patel a declarat că SUA "vor continua să îi sprijine pe partenerii ucraineni atât timp cât va fi nevoie".

BLINKEN: LUĂM TOT CEEA CE VINE DE LA MOSCOVA CU UN MARE STROP DE SARE

Anterior, oficialii americani au declarat că nu au fost avertizaţi în prealabil de atacul cu dronă de la Moscova, iar agenţiile americane lucrau de urgenţă pentru a evalua afirmaţiile Rusiei.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat că ţara sa ar fi organizat un atac împotriva lui Putin.

CITEȘTE ȘI Zelenski: "Noi nu l-am atacat pe Putin. Îl lăsăm justiţiei"

În ceea ce-l priveşte, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că SUA nu pot confirma afirmaţiile ruseşti potrivit cărora Ucraina l-a vizat pe Vladimir Putin cu un atac cu dronă în primele ore ale dimineţii de miercuri.

"Pur şi simplu nu ştim", a spus Blinken, întrebat de reporteri despre validitatea relatărilor de la Moscova.

"Luăm tot ceea ce vine de la Kremlin cu un mare strop de sare", a punctat însă şeful diplomaţiei americane.

Blinken a menţionat că războiul a adus deja o înfrângere strategică pentru Rusia, iar SUA sunt încrezătoare că Ucraina va recâştiga mai mult din teritoriul său în contraofensivă.

UN NOU PACHET DE ASISTENŢĂ PENTRU UCRAINA DIN PARTEA SUA

De altfel, secretarul de stat american Antony Blinken a anunţat miercuri un nou pachet de asistenţă pentru securitate în valoare de 300 de milioane de dolari destinat Ucrainei. Este cel de-al 37-lea astfel de ajutor de la începutul războiului cu Rusia, în urmă cu peste un an, a declarat Blinken într-un comunicat

"Acest ultim pachet va ajuta Ucraina să continue să se apere cu curaj în faţa războiului brutal, neprovocat şi nejustificat al Rusiei. Rusia ar putea pune capăt războiului său chiar astăzi. Până când Rusia o va face, Statele Unite şi aliaţii şi partenerii lor vor rămâne uniţi alături de Ucraina, atât timp cât va fi nevoie", a declarat Blinken.

Blinken a declarat că pachetul va include "muniţie suplimentară pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate, obuziere, muniţie pentru artilerie şi tancuri, arme antitanc, rachete, arme de calibru mic şi muniţie, camioane şi remorci pentru transportul echipamentelor grele, precum şi piese de schimb şi alte echipamente de teren esenţiale pentru consolidarea militarilor Ucrainei pe câmpul de luptă".

Anterior, secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, declarase că pachetul vine după "eforturi ample ale guvernului SUA făcute în ultimele luni pentru a îndeplini cererile Ucrainei înainte de contraofensiva planificată şi pentru a se asigura că au armele şi echipamentele de care au nevoie".

Casa Albă a transmis, la rândul său, că va continua să lucreze cu aliaţii pentru a sprijini Ucraina.

Prezentând în avanpremieră acest pachet de ajutor la începutul acestei săptămâni, coordonatorul Consiliului de Securitate Naţională pentru comunicare strategică, John Kirby, a sugerat că noul pachet va fi "foarte concentrat pe muniţie şi capacităţi de securitate aeriană" pentru a oferi Ucrainei "ceea ce are nevoie pentru a străpunge apărarea rusă".

"Vor fi pregătiţi", a spus Kirby, într-o aluzie la aşteptata contraofensivă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.