Premierul britanic Boris Johnson i-a transmis marţi omologului său irlandez Leo Varadkar că Guvernul său este hotărât să nu reimpună ”niciodată” controale fizice la frontiera irlandeză după Brexit, anunţă Downing Street într-un comunicat, relatează AFP.
Boris Johnson a declarat că Guvernul său se angajează ”să nu pună niciodată controale fizice sau infrastructuri fizice la frontiera” dintre provincia britanică şi Irlanda de Nord, inclusiv în cazul unei ieşiri a regatului Unit din Uniunea Europeană (UE) fără acord (”no deal”) la 31 octombrie.
El a făcut aceste declaraţii într-o convorbire la telefon cu Varadkar, a precizat Downing Street.
Noul lider conservator a repetat, de asemenea, că vrea un acord cu UE, dar fără ”plasa de siguranţă” irlandeză (”backstop”) - o soluţie de ultim recurs menită să evite întoarcerea unei frontiere fizice pe Insula Irlanda, unde cei 500 de kilometri care despart Irlanda de Nord de Republica Irlanda vor deveni singura frontieră terestră între UE şi Regatul Unit.
Însă Leo Varadkar i-a răspuns că ”backstop”-ul este ”necesar şi (este) consecinţa deciziei luate de Regatul Unit” de a părăsi UE, precizează serviciile sale într-un comunicat.
Liderul irlandez a subliniat că UE este ”unită în refuzul său de a revizui acordul retragerii” încheiat cu fostul premier britaic Theresa May, în noiembrie.
”Soluţii alternative vor putea înlocui backstop-ul în viitor (...), dar rămân de identificat soluţii satisfăcătoare şi să se facă demonstraţia”, a adăugat el.
Potrivit ”acordului retragerii”, "backstop"-ul este menit să intre în vigoare doar după o perioadă de tranziţie, în cazul în care Londra şi Bruxellesul nu găsesc nicio altă soluţie până la mijlocul lui 2020.
Acest mecanism constă în a crea un ”teritoriu vamal unic”, care înglobează UE şi Regatul Unit, în care nu va exista vreo cotă şi nici taxe vamale asupra bunurilor industriale şi agricole.
Irlanda de Nord ar rămâne, de asemenea, aliniată la un număr limitat de reglementări ale pieţei unice, de exemplu normele sanitare şi controalele veterinare.
Această soluţie este, cu toate acestea, de netolerat pentru anumiţi ”Brexiter”-i şi aliatul nord-irlandez în Parlament, micul partid DUP, care apreciază că acest lucru ar pune în pericol integritatea Regatului Unit şi a pieţei sale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...