Premierul britanic Boris Johnson a anunţat luni că aşteaptă un gest din partea europenilor în favoarea redeschiderii negocierilor cu privire la Brexit, în prima sa vizită oficială în Scoţia, menită să promoveze uniunea Regatului Unit, destrămată în faţa unei perspective a unei ieşiri din Uniunea Eurpeană (UE) fără acod (”no deal”), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Boris Johnson "vrea, evident, să se întâlnească cu liderii europeni şi să negocieze, dar nu (...) să i se spună că UE nu poate reexamina acordul retragerii”, a declarat luni o purtătoare de cuvânt a premierului.

”Acordul retragerii a fost respins în mai multe rânduri în Parlamentul (britanic) şi este evident că nu va fi adoptat în forma actuală. Asta trebuie să se schimbe, dacă trebuie să existe un acord”, a adăugat ea.

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel l-au invitat amândoi pe Boris Johnson să-i viziteze, însă acesta din urmă nu a anunţat vreo vizită în străinătate înaintea summitului G7, la sfârşitul lui august, în Franţa.

UE l-a avertizat, la rândul său, pe liderul britanic că cererile sale de renegociere ale acordului încheiat de către premierul Theresa May sunt ”inacceptabile”.

În faţa acestui impas, Carolyn Fairbain, directoarea generală a CBI, principala organizaţie patronală britanică, a îndemnat luni întreprinderile să accelereze pregătirile pentru a face faţă ”posibilităţii serioase” a unui Brexit fără acord, temute de mediile de afaceri.

”Există o şansă foarte bună ca noi să putem obţine un acord şi este ceea ce vizăm”, a continuat, cu toate acestea, să le spună jurnaiştilor, luni, Boris Johnson, în deplasarea sa în Scoţia, unde vrea să promoveze uniunea Regatului Unit.

Noul premier conservator a promis că ţara va părăsi UE la 31 octombrie, cu sau fără acord cu Bruxellesul.

REGATUL UNIT, DEZUNIT?

După nordul Angliei în weekend, Scoţia este a doua etapă a unui turneu, în cadrul caruia acesta urmează să viziteze de asemenea Ţara Galilor şi Irlanda de Nord, pentru a încerca să obţină susţinere cu privire la Brexit şi împotriva celor care agită ameninţarea unei dizolvări a uniunii.

Regatul Unit este ”o marcă mondială şi împreună suntem mai în siguranţă, mai puternici şi mai prosperi”, urma el să declare, potrivit serviciilor sale.

Însă Scoţia a votat să rămână în UE, în referendumul din 2016, iar premierul scoţian Nicola Sturgeon cere să i se prezinte o ”opţiune alternativă” la strategia Brexitului a luii Johnson.

Scoţienii s-au pronunţat deja pe tema independenţei naţiunii lor, în septembrie 2014, când tabăra ”nu” a obţinut o victorie cu 55% din voturile exprimate.

Însă acest lucru se întâmpla înaintea hotărârii Brexitului. Nicolas Sturgeon, conducătoarea partidului separatist SNP, a avertizat recent că Parlamentul scoţian ar putea legifera în lunile viitoare cu privire la un vot pe tema părăsirii Regatului Unit.

NOI INVESTIŢII LOCALE

La rândul său, premierul irlandez Leo Varadkar a avertizat că un Brexit fără acord ar putea conduce la o reunificare a Republicii Irlanda cu provincia britanică Irlanda de Nord.

”Noi discutăm cu irlandezii astăzi despre ceea ce vrem să facem”, a dat asigurări luni Boris Johnson, după care a adăugat că ”suntem foarte încrezători că prin bunăvoinţa celor două părţi, două entităţi politice mature, Regatul Unit şi Uniunea Europeană vor putea ajunge” să găsească un acord.

Numeroşi parlamentari britanici se opun, de asemenea, unui Brexit făr acord şi ar putea fi tentaţi să răstoarne Guvernul Johnson de la putere pentru a-l împiedica.

Văzând Brexitul ca pe ”o enormă oportunitate economică”, Johnson a anunţat luni noi investiţii - în valoare de 332 de milioane de euro - în Scoţia, Ţara galilor şi Irlanda de Nord.

”Atunci când oameni au votat pentru a părăsi UE, ei nu au votat doar împotriva Bruxellesului, ci şi împotriva Londrei”, a declarat el sâmbătă, într-un discurs, la Manchester, în nord-vestul Angliei, referndu-se la regiuni care se simt abandonate şi au votat în favoarea unei ieşiri din UE în referendumul din 2016.

El a dat asigurări că va intensifica negocierile cu privire la acorduri comerciale post-Brexit, va institui zone porto-franco în vederea stimulării economiei, le va da puteri mai mari comunităţilor locale şi va consolida infrastructurile telecomunicaţiilor şi transporturilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.