Nave iraniene au încercat miercuri să ”împiedice trecerea” unui petrolier britanic prin Strâmtoarea Ormuz, a acuzat joi un purtător de cuvânt al Guvernului de la Londra, la câteva zile după imobilizarea unui petrolier iranian de către Regatul Unit în largul Gibraltarului, o acuzaţie respinsă de către Gardienii Revoluţiei, relatează AFP.
Iranul a negat imeduat orice confruntare cu vreo navă în ultimele 24 de ore.
”Contrar dreptului internaţional, trei nave iraniene au încercat să împiedice trecerea unei nave comerciale, British Heritage, prin Strâmtoarea Ormuz”, a anunţat joi purtătorul de cuvânt britanic într-un comunicat, precizând că Marina regală britanică (Royal Navy) a fost nevoită să intervină desfăşurând o fregată în ajutorul acestui petrolier, propriteatea BP Shipping, filiala de transport petrolier a gigantului British petroleum (BP).
Fregata ”HMS Montrose a fost nevoită să se poziţioneze între navele iraniene şi British Heritage şi să lanseze avertismente verbale navelor iraniene, care s-au întors, după aceea, din drum”, a adăugat acest purtător de cuvâînt.
”Suntem îngrijoraţi de această acţiune şi continuăm să îndemnăm autorităţile iraniene să dezamorseze situaţia în regiune”, a subliniat el.
Petrolierul se afla în drum către oraşul irakian Basra, unde urma să predea încărcătura, însă nua putut să facă acest lucru din cauza incidentului, a declarat AFP o sursă apropiată dosarului.
”Prioritatea noastră absolută este securitatea echipajelor noastre şi navelor noastre”, a reacţionat BP într-un comunicat. Refuzând să comenteze evenimentele, grupul petrolier britanic a mulţumit Royal Navy ”pentru susţinere”.
Gardienii iranieni ai Revoluţiei au negat că au blocat acest petrolier.
”Nu a avut loc vreo confruntare cu nave străine, inclusiv britanice, în cursul ultimelor 24 de ore”, au scris ei într-un comunicat publicat de agenţia lor de presă Sepah News.
Ei adaugă că, dacă ar fi primit ordinul de a imobiliza nave străine, ar fi făcut-o ”imediat, în mod decisiv şi rapid”.
”CONSECINŢE”
Acest incident are loc după ce preşedintele iranian Hassan Rohani a avertizat miercuri Regatul Unit, evocând ”consecinţe” în urma imobilizării de către Londra a unui petrolier iranian în largul Gibraltarului săptămâna trecută.
Această navă, cu o lungime de 330 de metri şi o capacitate de două milioane de barili, Grace 1, a fost iimobilizată la 4 iulie de către poliţia şi vama din Gibraltar, asistate de un detaşament din cadrul puşcaşilor regali marini (Royal Marines).
”Avem motive să credem că Grace 1 îşi aducea încărcătura de petrol brut la rafinăria de la Banias, în Siria, prorietatea unei entităţi siriene vizate de sancţiuni UE impuse Siriei” şi care acţiona ”încălcând” aceste sancţiuni, a anunţat şeful Guvernului din Gibraltar Fabian Picardo.
Iranul a denunţat un act de ”piraterie” în ape internaţionale.
Tensiunile cresc neîncetat în regiunea strategică a Golfului Persic după retragerea americană, în mai 2018, din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, urmată de reimpunefrea unor dure sancţiuni americane Iranului. Ele privează ţara de beneficii economice la care spera mulţumită acestui pact, din care China, Rusia, Franţa Germania şi Regatul Unit fac în continuare parte, dar şi Iranul.
Aceste tensiuni s-au intensificat odată cu atacuri recente vizând petroliere la Golful Persic, imputate de Washington Teheranului, care dezminte orice implicare.
În această atmosferă tensionată, Statele Unite doresc să formeze o ”coaliţie” maritimă internaţională care să garanteze libertatea de navigaţie la Golful Persic. Aproape o treime din petrolul brut mondial transportat pe mare tranzitează Strâmtoarea Ormuz.
”Eu cred că probabil în cursul următoarelor două sau trei săptămâni vom stabili care sunt ţările care au voinţa politică să suţină această iniţiativă, iar apoi vom coopera în mod direct cu militarii în vederea identificării capacităţilor specifice care vor susţine această inţiativă”, a anunţat marţi şeful Statului Major Interarme american, generalul Joseph Dunford.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...