Lituania şi-a actualizat ghidul de apărare civilă, prin care le explică cetăţenilor ce să facă în cazul unei invazii ruse şi care include tehnici de supravieţuire, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Zeci de mii de copii ale broşurii de 75 de pagini au fost împărţite populaţiei.

De asemenea, Guvernul a lansat o linie telefonică prin care oamenii îi pot raporta pe cei pe care îi suspectează de spionaj.

“Orice cetăţean lituanian poate deveni o ţintă” a spionajului, a spus şeful Departamentului pentru Securitatea Statului, Darius Jauniskis.

Aceasta este a treia variantă a ghidului pe care Ministerul lituanian al Apărării îl publică şi are un ton mult mai serios decât primele două.

Printre sfaturile incluse se numără un ghid pentru identificarea tancurilor, gloanţelor şi minelor ruseşti, precum şi măsuri pentru supravieţuirea în sălbăticie.

“Cel mai important este ca civilii să fie atenţi şi să aibă dorinţa de a rezista – când aceste elemente sunt puternice, un agresor are dificultăţi în crearea mediului pentru o invazie militară”, au scris autorii manualului.

Relaţiile Rusiei cu statele baltice s-au deteriorat din 2014, când Rusia a anexat teritoriul ucrainean Crimeea.

Lituania, care a fost parte din Uniunea Sovietică, are graniţă comună cu enclava rusă Kaliningrad. În 2004, ţara a aderat la NATO.

Aliaţii NATO intenţionează să trimită mai multe trupe şi echipamente în ţările baltice, după ce acestea şi-au exprimat teama de o invazie rusă.

Tot ca măsură preventivă în faţa unei eventuale invazii ruse, Lituania a anunţat anul trecut că va reintroduce serviciul militar obligatoriu pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 19 şi 26 de ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.