Statele membre ale Ligii Arabe nu au ajuns la un consens asupra unei rezoluţii cu privire la acordul normalizării relaţiilor Israelului cu Emiratele Arabe Unite (EAU), pe care palestinienii le îndeamnă să-l respingă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Reuniunea a fost ocazia unui dialog serios şi aprofundat care a necesitat timp, dar care nu a condus la un consens asupra unui proiect de rezoluţie propus de palestinieni”, a anunţat secretarul general al Ligii Arabe Hossam Zaki, la sediul central al organizaţiei panarabe, la Cairo, în urma unei reuniuni virtuale.

Ministrul palestinian de Externe Riyad Al-Maliki şi-a îndemnat omologii arabi să respingă acordul, ”altfel reuniunea noastră va fi considerată un cec în alb sau o acoperire, iar acest lucru nu va fi acceptat de statul palestinian”.

Un acord de normalizare a relaţiilor între Israel şi EAU, mediat de Statele Unite, a fost anunţat la 13 august.

Acordul urmează să permită dezvoltarea relaţiilor comerciale în sectoarele agricol, al tehnologiilor şi turismului.

Palestinienii acuză Abu Dhabi de ”trădare” şi încălcarea consensului arab care face din soluţioinarea conflictului israeliano-palestinian o condiţie sine qua non a normalizării relaţiilor cu statul evreu.

Acest acord face din EAU abia cea de-a treia ţară arabă care stabileşte legături diplomatice cu Israelul, după încheierea unor tratate de pace cu Egiptul în 1979 şi cu Iordania în 1994, în urma Războiului de Şase Zile din 1967.

Miniştrii de Externe ai Ligii Arabe s-au pronunţat însă împotriva ”amestecurilor” Iranului şi Turciei în afacerile arabe.

”Rezoluţiile reflectă o gravă nemulţumire arabă, din cauza amestecurilor Turciei şi Iranului în afacerile arabe în general”, a apreciat Hossam Zaki.

Reprezentanţii palestinieni s-au arătat, în cursul videoconferinţei, mai puţin fermi în respingerea acordului - care urmează să fie semnat săptămâna viitoare la Casa Albă, scrie Reuters.

Autoritatea Palestiniană, aflată la putere în Cisiordania ocupată, se teme că acordul de la 13 august pune în discuţie poziţia statelor membre ale Ligii Arabe, care au făcut din retragerea Israelului din teritoriile palestiniene ocupate şi din recunoaşterea Palestinei, statul la care aspiră palestinienii, condiţii ale unei normalizări a relaţiilor lor cu statul evreu.

Ministrul saudit de externe, prinţul Faisal bin Farhan Al-Saud, reafirmă într-un comunicat - în care nu citează acordul - susţinerea Roadului faţă de recunoaşterea Palestinei între frontierele din 1967 şi cu capitala la Ierusalimul de Est.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.