Preşedintele american Donald Trump este entuziasmat de decizia unui ales al dreptei populiste norvegiene de a-i propune candidatura la Premiul Nobel pentru Pace în 2021 şi se consideră un candidat credibil, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Mulţumesc!”, a scris pe Twitter locatarul Casei Albe, repostând un articol în care este anunţată această iniţiativă. El a repsoistat ulterior o serie de mesaje pe această temă.

Christian Tybring-Gjedde, din cadrul Partidului Progresului (FrP, drepta populistă, antimigraţie) a declarat pentru AFP că Donald Trump merită premiul pentru rolul pe care l-a jucat în acordul normalizării relaţiilor între Israel şi Emiratele Arabe Unite (EAU).

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Împreună cu alt ales, el l-a propus deja pe Trump la Nobelul Păcii în 2018, pentru apropierea - în prezent în suspans - de Coreea de Nord.

O propunere la Nobel nu are valoarea unei susţineri din partea Institutului Nobel norvegian. Acesta este obligat să accepte toate nominalizările, în măsura în care sunt trirmise până la 31 ianuarie de către o persoană abilitată să facă acest lucru - aşa cum este cazul lui Christian Tybring-Gjedde, în calitate de deputat.

Jared Kushner, ginerele şi consilierul lui Donald Trump, s-a felicitat de această nominalizare, într-o conferinţă de presă.

”Preşedintele Trump a fost foarte onorat să fie numit la Premiul Nobel pentru Pace. Cred că este un lucru cu adevărat formidabil”, a declarat el.

”I L-AU DAT LUI OBAMA”

Trump a evocat în mai multe rânduri prestigioasa distincţie, apreciind că este prost tratat faţă de predecesorul său Barack Obama.

”Aş putea să obţin Premiul Nobel pentru Pace pentru multe lucruri, dacă ei îl atribuie în mod cinstit, dar nu e cazul”, tuna el în septembrie 2019, în marja Adunării Generale a ONU, la New York. ”Ei i l-au dat lui Obama imediat după sosirea sa la putere, iar el nu avea habar de ce l-a primit”, a continuat el.

Primind Nobelul, la 10 decembrie 2009, preşedintele democrat a recunoscut din capul locului ”controversa considerabilă” provocată de această recompensare surprinzătoare, la începutul primului său mandat.

Institutul Nobel, care potrivit regulilor sale nu comentează niciodată candidaturile care-i sunt transmise, nu a putut să fie contactat de AFP.

În trecut, unii dintre cei cinci membri ai Comitetului care atribuie premiul au făcut declaraţii negative despre Donald Trump.

În afară de Barack Obama, alţi trei preşedinţi americani au fost distrinşi cu premiul mult râvnit - Theodore Roosevelt, Woodrow Wilson şi Jimmy Carter.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.