Liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh a fost asasinat miercuri dimineaţa devreme în Iran, a anunţat grupul militant palestinian cu care Israelul este în război în Fâşia Gaza. Ar fi unul dintre numeroasele asasinate ale Israelului împotriva duşmanilor săi, comise de-a lungul anilor, dar rămân multe aspecte de lămurit. Reuters prezintă ce se ştie până acum despre circumstanţele acestei acţiuni.
DETALII DESPRE ASASINAT
Gardienii Revoluţiei din Iran au confirmat moartea lui Haniyeh, care a fost imaginea diplomaţiei internaţionale a Hamas în timp ce războiul declanşat de atacul asupra Israelului din 7 octombrie a făcut ravagii în Gaza.
Haniyeh a fost ucis miercuri în jurul orei locale 2 a.m. (1.00, ora României), a relatat presa iraniană. El era cazat la "o reşedinţă specială" pentru veteranii de război din nordul Teheranului.
"Sunt în curs de desfăşurare investigaţii suplimentare care vor fi anunţate în curând", au declarat Gardienii Revoluţiei.
NourNews, un post afiliat Consiliului Suprem de Securitate Naţională al Iranului, a declarat că reşedinţa lui Haniyeh a fost lovită de un proiectil aerian. Asasinarea a fost "un pariu periculos pentru a submina descurajarea Teheranului", a afirmat acesta.
Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Israelului. Armata israeliană a declarat că efectuează o evaluare a situaţiei, dar nu a emis noi instrucţiuni de securitate pentru civili.
POSIBILE CONSECINŢE
Hamas a declarat că va continua calea pe care a urmat-o în războiul din Gaza, afirmând: "Suntem încrezători în victorie".
Vestea, care a venit la mai puţin de 24 de ore după ce Israelul a afirmat că l-a ucis pe comandantul Hezbollah care s-ar afla în spatele unei lovituri mortale în Înălţimile Golan ocupate de Israel, pare să reducă şansele unui acord iminent de încetare a focului în războiul din Gaza.
În acelaşi timp, riscul unui război între Israel şi Hezbollah a crescut în urma atacului de sâmbătă din Înălţimile Golan, care a ucis 12 copii dintr-un sat druz, şi a uciderii ulterioare a lui Fuad Shukr, înaltul comandant Hezbollah.
Atacul pe teritoriul iranian şi moartea aliatului său apropiat vor pune presiune asupra Teheranului pentru a reacţiona împotriva Israelului, care vânează liderii Hamas de când gruparea islamistă a atacat Israelul la 7 octombrie, când 1.200 de persoane au fost ucise şi au fost luaţi peste 250 de ostatici, potrivit calculelor israeliene. Ca răspuns, Israelul a lansat o ofensivă terestră şi aeriană neîncetată în enclava de coastă dens populată, care a ucis peste 39 400 de persoane, potrivit oficialilor din domeniul sănătăţii din Gaza, şi a lăsat peste 2 milioane de persoane în faţa unei crize umanitare.
Asasinatul ar putea, de asemenea, să încurajeze aliaţii Iranului din Orientul Mijlociu care susţin Hamas - Hezbollah din Liban, Houthi din Yemen şi grupurile armate din Irak - să caute răzbunare.
Principalul organism de securitate al Iranului este aşteptat să se reunească pentru a decide strategia Iranului ca reacţie la moartea lui Haniyeh, un aliat apropiat al Teheranului, a declarat o sursă la curent cu reuniunea.
Iranul "îşi va apăra integritatea teritorială, demnitatea, onoarea şi mândria şi îi va face pe ocupanţii terorişti să regrete actul lor laş" de asasinare a lui Haniyeh la Teheran, a declarat miercuri preşedintele Masoud Pezeshkian.
Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, rivalul palestinian al Hamas, a condamnat uciderea lui Haniyeh, iar facţiunile palestiniene din Cisiordania ocupată au făcut apel la o grevă generală şi la demonstraţii în masă.
ÎNTREBĂRI
Există multe întrebări care rămân fără răspuns cu privire la asasinarea lui Ismail Haniyeh, inclusiv cum a fost ucis liderul politic al Hamas şi cum s-a întâmplat acest lucru pe teritoriul iranian, scrie şi CNN.
Pentru moment, ştim că presa de stat iraniană afirmă că acesta a fost ucis în timp ce vizita Teheranul pentru învestirea preşedintelui Iranului. Haniyeh era cazat la o reşedinţă pentru veterani într-un cartier din nordul Teheranului, dar nu se cunoaşte locaţia exactă. Relatările iraniene spun că a fost ucis de un "proiectil ghidat aerian" - dar nu ştim încă ce înseamnă asta. A fost o rachetă trasă de un avion, o dronă încărcată cu explozibil sau un glonţ tras de un agent aflat la sol? - subliniază CNN.
De asemenea, în mod neobişnuit, nu au apărut imagini cu urmările atacului, nici în mass-media de stat iraniană, nici pe canalele sociale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...