Liderii din statele membre UE, fără Marea Britanie, s-au reunit vineri la Bruxelles, în a doua zi a summitului, pentru a analiza viitorul Europei după Brexit, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

MAI MULTE VITEZE

Vineri, fără premierul britanic Theresa May, liderii îşi consacră dimineaţa pregătirii “Declaraţiei de la Roma”, pe care vor să o publice cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la tratatul fondator al Comunităţii Europene, devenită ulterior Uniunii Europene. Evenimentul va fi sărbători pe 25 martie, la Roma.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Acest text solemne ar urma săă arate că UE rămâne unită după Brexit. Însă ideea unui viitor cu “mai multe viteze” pentru Europa, care se află în centru dezbaterilor, este susţinută puternic de Franţa şi Germania, care vor să poată consolida apărarea europeană fără a fi blocate de statele recalcitrante.

Alte ţări, precum România, dar şi cele din grupul de la Vişegrad, precum Polonia, Ungaria, Cehia sau Slovacia, sunt îngrijorate că vor deveni membri de mâna a doua.

O FRACTURĂ ÎNTRE UE ŞI POLONIA

Tensiunea este încă mare, a doua zi după un vot care a adâncit fractura dintre Uniunea Europeană şi Polonia, care se opunea acordării unui nou mandat la conducerea Consiliului European lui Donald Tusk şi care a vorbit de un “precedent periculos”.

Fostul premier liberal polonez a fost ales cu 27 de voturi pentru şi unul împotrivă, au declarat două surse diplomatice, confirmând susţinerea clară anunţată de liderii ţărilor membre, în frunte cu Franţa şi Germania şi exceptând ţara sa de origine..

În replică, Polonia a decis deja să “nu accepte concluziile acestui summit”, a anunţat şefa Guvernului conservator, Beata Szydlo.

CONCLUZIILE DISCUŢIILOR DE JOI

În lipsa unui consens, aceste concluzii, care vizează şi teme precum imigraţia, economia, apărarea sau situaţia din Balcanii de Vest, au publicate în numele preşedintelui Consiliului European, cu “susţinerea a 27 de membri”. Aceasa este o turnură care nu angajează, din punct de vedere judiciar, Consiliul European în sine, pentru că nu a existat unanimitate.

Documentul “nu a obţinut consens din motive fără legătură cu substanţa sa”, scrie pe prima pagină.

Unele ţări, printre care Luxemburgul sau Belgia,şi-au exprimat nemulţumirea profundă că o problemă “internă” duce la un “blocaj” al Uniunii, a declarat o sursă europeană.

Blocajul polonez nu schimbă cu nimic realegerea lui Tusk, pentru care era nevoie de majoritate, nu de unanimitate. “Am obţinut un rezultat bun în această zi (joi – n.r.), chiar dacă nu am avut unanimitate. Însă am prelungit (mandatul – n.r.) preşedintelui Consiliului. Astfel, putem lucra”, a explicat cancelarul german Angela Merkel.

După situaţia lui Tusk, cei 28 de lideri UE au evocat politica comercială a UE, marcată de opoziţia populară tot mai puternică faţă de tratatele de liber-schimb, în special faţă de cel încheiat cu Canada (CETA) şi cel negociat cu SUA (TTIP/TAFTA).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.