Liderii mai multor state membre UE au cerut miercuri, după declanşarea oficială a Brexit, negocieri corecte şi echitabile şi şi-au exprimat speranţa că Londra şi blocul comunitar vor rămâne parteneri apropiaţi, relatează The Guardian şi Associated Press.
Premierul ceh Bohuslav Sobotka a declarat că prioritatea pentru Guvernul său în negocierea unui acord pentru ieşirea Marii Britanii din UE va fi garantarea drepturilor cetăţenilor cehi care trăiesc şi lucrează în prezent în Regatul Unit.
Potrivit lui Sobotka, aceşti cetăţeni „au obţinut unele drepturi care au de-a face cu faptul că vin dintr-un stat membru al Uniunii Europene şi nu vrem să îşi piardă aceste drepturi în viitor”.
Notând că Marea Britanie este o piaţă importantă de export pentru economia Cehiei, el a precizat că vrea să se asigure că relaţiile comerciale viitoare din UE şi Marea Britanie nu schimbă acest lucru.
Sobotka a admis că Brexit este „o experienţă unică” ce va necesita ca ţările să analizeze abordări noi.
La rândul său, premierul spaniol Mariano Rajoy a spus că intenţionează să minimalizeze incertitudinea investitorilor, după ce Marea Britanie a lansat procedurile de divorţ. În declaraţia făcută în Malta, Rajoy a admis că ziua de miercuri a fost una dezamăgitoare pentru Europa.
Premierul maltez Joseph Muscat, a cărui ţară deţine preşedinţia prin rotaţie a UE, a recunoscut că Brexit marchează „un salt mare în necunoscut pentru toată lumea”.
“Este o zi tristă pentru Europa. Nimeni nu se poate bucura în legătură cu ceea ce s-a întâmplat astăzi (miercuri – n.r.). Sunt consecinţe pentru toată lumea; blocul (comunitar – n.r.) va lucra să găsească o cale pentru a limita aceste consecinţe”, a adăugat el.
Preşedintele portughez Marcelo Rebelo de Sousa a insistat că Marea Britanie, cel mai vechi aliat al Portugaliei, prin Tratatul de la Windsor, din 1386, „va continua să fie o ţară europeană, un stâlp fundamental al păcii şi securităţii pe vechiul continent şi o referinţă pentru Europa şi europeni”.
Şi cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat speranţa că Londra şi UE vor rămâne parteneri apropiaţi, care susţin valori comune.
Pe de altă parte, preşedintele francez Francois Hollande, aflat în vizită în Indonezia, a avertizat că procesul de ieşire a Marii Britanii din UE va fi dureros pentru britanici şi că va promova Europa cu mai multe viteze. „Cred că va fi dureros pentru britanici (...) (Brexitul – n.r.) va forţa Europa să meargă mai departe – fără îndoială cu diferite viteze”, a subliniat el.
Ministrul luxemburghez de Externe apreciază că o soluţionare corectă a Brexitului este atât în interesul Uniunii Europene, cât şi al Marii Britanii.
La rândul său, premierul suedez a subliniat că doreşte ”să vadă negocieri organizate şi orientate către rezultate” cu Marea Britanie şi a adăugat că menţinerea unor bune relaţii cu Londra este ”importantă pentru (Marea) Britanie, pentru Europa şi pentru Suedia”.
Şi ministrul leton de Externe Edgar Rinkevics, a scris într-un mesaj postat pe Twitter că ”acum, că Regatul Unit a declanşat Articolul 50, este necesar să negociem în mod constructiv pentru a forja un acord corect atât pentru UE, cât şi pentru Regatul Unit”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...