Autorităţile libaneze au anunţat luni seară că extind cu o lună starea de urgenţă impusă în capitala Beirut, unde a fost declarată la scurt timp după exploziile din 4 august care au distrus o mare parte din oraş. Luni, bilanţul deceselor provocate de deflagraţie a ajuns la 180, relatează TVE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Starea de urgenţă a fost extinsă până pe 18 septembrie, a anunţat biroul prim-ministrului în funcţiune Hasan Diab. Decizia a fost luată de preşedintele republicii, Michel Aoun, şi de şeful Executivului.

Parlamentul libanez a aprobat pe 13 august starea de urgenţă pentru Beirut, declarată de Guvern după catastrofa provocată de explozia a 2.750 de tone de nitrat de amoniu care se aflau de şase ani într-un depozit din portul oraşului.

Libanul se află, de asemenea, în stare de urgenţă începând din 15 martie din cauza pandemiei de Covid-19. În urma incidentului din 4 august, numărul de cazuri de infectare a crescut. Ministerul Sănătăţii a anunţat luni 456 de noi cazuri de infectare, cel mai mare număr înregistrat din 21 februarie. În total, în Liban au fost raportate 9.337 de contaminări şi 105 decese asociate bolii.

Luni, autorităţile libaneze au anunţat că numărul persoanelor decedate în urma exploziilor a ajuns la 180, iar echipele de căutare continuă să lucreze pentru recuperarea cadavrelor în epicentrul deflagraţiei. În urmă cu o săptămână s-a renunţat la ideea că ar exista supravieţuitori în zona exploziei şi în împrejurimi.

Peste 6.000 de oameni au fost răniţi, potrivit Ministerului Sănătăţii, număr care nu a mai fost actualizat de câteva zile, iar peste 30 de persoane continuă să fie date dispărute.

Săptămâna aceasta, la cererea autorităţilor libaneze, în capitală urmează să ajungă o echipă a FBI pentru a participa la cercetări. Experţi din ţară şi din străinătate şi mai multe organizaţii au solicitat să fie întreprinsă o anchetă internaţională.

Cel puţin 600.000 de copii au fost afectaţi de exploziile din Beirut, fie direct, fie aflându-se acum în stare de şoc, a precizat luni Ted Chaiban, directorul Unicef pentru Orientul Milociu şi Africa de Nord.

Potrivit autorităţilor, apoximativ 300.000 de oameni au rămas fără adăpost. Unicef estimează că aproximativ 1.000 de copii au fost răniţi pe 4 august. Chaiban a declarat pentru Efe că organizaţia umanitară încearcă să obţină resurse financiare pentru ca minorii afectaţi să poată reveni la o viaţă normală, inclusiv la şcoală.

Unicef caută să strângă 46,3 milioane de dolari pentru răspunsul sanitar şi psihologic de care au nevoie copiii. 

Judecătorul libanez însărcinat cu investigaţia exploziei, Fadi Sawan, a emis luni un ordin de arestare pe numele directorului general al vămii portuare, Badri Daher, după ce l-a interogat timp de patru ore.

Procurorul general, Ghassan Oueidat, a demarat proceduri legale pe numele a 25 de suspecţi, dintre care 19 se află deja în custodia poliţiei, inclusiv preşedintele consiliului de administraşie al portului, Hassan Koraytem, care va fi interogat de judecător marţi.

Tot marţi, vor fi interogaţi directorul vămii Chafic Merhi, directorul de securitate portuară Mohamed al-Awf şi şeful depozitelor din port, Michel Nakhoul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.