Administraţia kurdă ar putea lansa discuţii cu Damascul şi Moscova, cu scopul de a asigura securitatea regiunii în faţa unei ofensive turce, în cazul în care forţele americane evacuează în totalitate zona de frontieră, a avertizat marţi un oficial kurd sirian de rang înalt, iar Guvernul sirian i-a îndemnat pe kurzi să revină sub tutela sa, relatează AFP.
Ankara a anunţat marţi că a încheiat pregătirile în vederea unei operaţiuni împotriva forţelor kurde în nordul Siriei, la o zi după o redesfăşurare a militarilor americani care au părăsit anumite zone de la frontiera dintre cele două ţări.
Potrivit unui oficial american de rang înalt, Statele Unite au retras luni 50 de membri ai Forţelor speciale dintr-o porţiune a zonei de frontieră siriano-turce.
Aproximativ 1.000 de militari americani sunt prezenţi în nordul şi estul Siriei.
Forţele Democratice Siriene (FDS), o alianţă arabo-kurdă dominată de Unităţile Protecţiei Poporului (YPG), vizate de Ankara, au denunţat o ”lovitură de pumnal în spate” a Washingtonului.
”Dacă America evacuează zona şi mai ales zona de frontieră, noi vom fi nevoiţi, în calitate de administraţie autonomă şi în calitate de FDS, să studiem toate opţiunile disponibile”, a avertizat marţi Badran Jia Kurd.
”Am putea discuta cu Damascul sau cu partea rusă pentru a acoperi acest gol sau a bloca atacul turc. Acest lucru ar putea evolua şi ar putea să aibă loc reuniuni şi contacte în cazulunui vid de securitate”, a adăugat el.
Guvernul lui Bashar al-Assad i-a îndemnat pe kurzi să revină sub tutela sa.
”Vom apăra împreună teritoriul sirian şi nu vom accepta nicio ocupaţie străină”, a declarat pentru cotidianul al-Watan adjunctul ministrului sirian de Externe Faisal Mekdad.
”Cel care se aruncă în braţele străinului ajunge să fie aruncat de străin (...) şi asta este ceea ce s-a întâmplat”, a apreciat acest oficial sirian, referindu-se la susţinerea kurzilor de către Statele Unite.
Mult timp marginalizaţi şi victime ale discriminării autorităţilor centrale de la Damasc, kurzii au instaurat o autonomie de facto în nordul Siriei, în toiul războiului care devastează ţara din 2011.
Damascul refuză această autonomie, iar în trecut i-a catalogat drept ”trădători” din cauza alianţei acestora cu americanii.
Administraţia autonomă kurdă s-a aflat într-o situaţie similară în decembrie, când Donald Trump şi-a anunţat decizia de a retrage toate trupele americane din Siria. De teama unei ofensive turce, kurzii au anunţat atunci negocieri cu Damascul despre viitorul regiunilor asupra cărora deţin controlul, însă aceste negocieri au rămas fără rezultat.
Kurzii sirieni au înfruntat rareori forţele guvernamentale siriene în războiul civil care devastează ţara din 2011.
YPG subliniază că singura lor prioritate este să păstreze autonomia regională în cadrul statului sirian, o autonomie pe care regimul de la Damasc refuză să le-o acorde.
La Moscova, un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunţat marţi că Rusia nu a fost informată în prealabil de retragerea americană anunţată de către Donald Trump duminică.
Peskov a apreciat că este necesar ca mai întâi să se vadă câţi militari americani se retrag şi a subliniat că alte anunţuri de acest fel nu s-au concretizat pe teren.
”Noi supraveghem atent situaţia”, a declarat el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...