Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba îndeamnă joi ţările africane ”să fie alături de Ucraina”, a cărei invazie de către armata rusă, la sfârşitul lui februarie, alimentează temeri cu privire la riscul unei grave crize alimentare mondiale în Africa, relatează AFP.
”Are sens ca africanii să fie alături de Ucraina”, a subliniat DmitroKuleba într-o conferinţă de presă - prin videoconferinţă - cu jurnalişti africani.
El îndeamnă ţările africane ”să nu cumpere cereale ucrainene furate”, acuză el, de către Rusia.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Ajutaţi-ne să rezolvăm problema”, le cere şeful diplomaţiei ucrainene.
”Îndemn ţările africane să colaboreze pentru a exercita presiuni asupra Rusiei, în vederea garantării unei rute maritime securizate a exporturilor noastre de cereale” către Africa, cere el.
”Este oribil că Rusia se joacă de-a «jocurile foamei» cu lumea blocând exporturle alimentare ucrainene şi încercând totodată să arunce vina asupra Ucrainei”, tumă ministrul ucrainean.
Ţările africane au ”un rol crucial de jucat”, pentru că ele ”contează şi influenţează poziţia Rusiei”, a subliniat Kuleba în faţa presei africane.
”Rusia blochează în prezent 57 de vapoate pline cu cereale”, acuză el.
”Lanţul tradiţional de export a fost spart” de blocada rusă la marea Neagră, denunţă el.
”Mai putem folosi doar drumuri, căi ferate şi râuri”, deplânge el.
”Atunci când Rusia şi-a lansat invazia, ea ştia perfect consecinţele pe care avea să le aibă nu doar asupra Ucrainei, ci asupra întregii lumi”, acuză Kuleba.
Şeful diplomaţiei ucrainene trage totodată un semnal de alarmă cu privire la un eventual risc al unei ”crize alimentare prelungite timp de mai mulţi ani”, în cazul în care blocada cerealelor durează în lunile următoare, pentru că acest lucru ”va compromite capacitatea agricultorilor noştri de a proceda la noi recolte”.
Însă Kuleba subliniază că ”Ucraina va continua să colaboreze cu ţările africane (...), pentru a se asigura că toate mărfurile vândute prin contract ajung pe pieţele de consum”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...