Kremlinul susţine luni manevrele militare ale Chinei în jurul Taiwanului şi apreciază că Beijingul este victima unor ”provocări” ale Statelor Unite care susţin insula şi are dreptul suveran să reacţioneze prin ”manevre”, relatează AFP.
”China are dreptul suveran de a reacţiona faţă de aceste provocări şi anume să efectueze manevre”, a declatrat presei un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.
Beijingul desfăşoară - a treia zi la rând - exerciţii militare de mare anvergură în jurul Taiwanului şi a condamnat ”pătrunderea” unui distrugător american în sectorul Mării Chinei de Sud, revendicat de către Beijing, după ce Marina Americană (US Navy) a anunţat că USS Milius a efectuat în zonă o ”operaţiune a libertăţii navigaţiei”.
”Această operaţiune a libertăţii navigaţiei a respectat drepturile, libertăţile şi folosirea legală a mării”, a anunţat într-un cominicat US Navy, precizând că distrugătorul USS Milius a trecut prin apriopiere de Insulele Spratly.
Nava a trecut la mai puţin de 12 mile marine (22 de kilometri) de Reciful Mischief, revendicat de către China - dar şi de alte ţări din regiune.
”Distrugătorul lansator de rachetă USS Milius a efectuat o pătrundere legală în apele adiacente Recifului Meiji, din Insulele Nansha ale Chinei, fără aprobarea Guvernului chinez”, a anunţat într-un comunicat un purtător de cuvânt al Comandamentului Teatrului de Operaţiuni de Sud al armatei chineze, Tian Junli.
Forţele Aeriene chineze ”ay urmărit şi au supravegheat nava” americană, anunţă el.
Manevrele chineze - lansate sâmbătă, pe o perioadă de trei zile - au loc în semn de protest faţă de întâlnirea, miercuri, la Los Angeles, a preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen cu preşedintele Camerei americane a Reprezentanţilor Kevin McCarthy.
Obiectivul acestor manevre este simularea unei ”încercuiri” a teritoriului cu 23 de milioane de locuitori, revendicat de Beijing, a anunţat armata chineză.
Este vorba despre o ”blocadă aeriană”, potrivit televiziunii chineze de stat CCTV.
Comandamentul Teatrului de Operaţiuni din Est al armatei chineze a anunţat că unul dintre cele două portavionae chineze - Shandong - a ”participat la exerciţiu”.
Taiwanul a anunţat că a detectat luni 11 nave de război şi 59 de aeronave chinezeşti în jurul insulei.
În weekens, avioane de vânătoare şi nave de război chinezeşti au simulat bombardamente ţintite, în cadrul Operaţiuni ”Joint Sword” - denunţată de către Taipei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.