Kremlinul a declarat vineri că preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele american Donald Trump nu au planuri să discute după vizita la Washington a trimisului lui Putin pentru investiţii, Kirill Dmitriev, în condiţiile în care negocierile mai ample privind încetarea focului în Ucraina par să fie blocate, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

NBC News a relatat joi că cercul restrâns al lui Trump îl sfătuieşte să nu mai vorbească cu Putin până când liderul rus nu se angajează la o încetare completă a focului în Ucraina. Putin a declarat că este deschis în principiu faţă de acest lucru, dar numai dacă este îndeplinită o listă lungă de condiţii.

Kirill Dmitriev, emisarul lui Putin pentru investiţii, a declarat joi că a văzut o „dinamică pozitivă” în relaţiile dintre Moscova şi Washington după ce a avut două zile de întâlniri la Washington, dar a spus că sunt necesare mai multe întâlniri pentru a rezolva diferendele.

Vizita sa a avut loc în condiţiile în care un armistiţiu parţial negociat de SUA pentru ca Rusia şi Ucraina să nu-şi mai atace reciproc infrastructura energetică părea să se clatine, Moscova şi Kievul acuzându-se reciproc în mod repetat de încălcarea acestuia.

Întrebat vineri dacă Putin şi Trump vor vorbi acum la telefon, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor: „Nu, nu există planuri pentru următoarele câteva zile. Nu există nimic în program pentru moment”.

Cu toate acestea, Peskov a declarat că vizita lui Dmitriev este un motiv de „optimism precaut”. De asemenea, el a reluat comentariile lui Dmitriev conform cărora Rusia s-ar putea angaja în discuţii despre garanţiile de securitate pentru Ucraina, deşi a afirmat că subiectul este foarte complex.

Cele două părţi s-au angajat într-o serie de acţiuni diplomatice privind Ucraina de când Trump a revenit la putere în ianuarie, promiţând o încheiere rapidă a conflictului şi o restabilire a legăturilor cu Rusia.

Politicile preşedintelui Trump privind comerţul şi securitatea au subminat decenii de vechi certitudini în Europa că SUA îi vor veni în ajutor, determinând Uniunea Europeană şi Regatul Unit să promită creşteri masive de cheltuieli în domeniul apărării.

Dar Rusia a declarat săptămâna aceasta că nu poate accepta propunerile SUA privind Ucraina „în forma lor actuală”, deoarece acestea nu abordează problemele esenţiale care, potrivit Moscovei, se află la originea conflictului.

Trump afirmase anterior că este „supărat” pe Putin din cauza remarcilor pe care le-a făcut despre preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Trump a ameninţat cu impunerea de sancţiuni ţărilor care cumpără petrol rusesc dacă va considera că Moscova blochează un acord de pace. Însă în anunţul de joi privind tarifele globale, el nu a inclus Rusia, care este deja puternic sancţionată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.