O linie telefonică între Kremlin şi Casa Albă, special înfiinţată pentru a dezamorsa crizele, nu este utilizată în prezent, a declarat miercuri Kremlinul, în timp ce riscurile nucleare cresc pe fondul celor mai mari tensiuni dintre Rusia şi Occident din ultimele decenii, relatează Reuters.
Preşedintele rus Vladimir Putin a coborât marţi pragul pentru un atac nuclear, făcând posibilă recurgerea la o asemenea măsură ca răspuns la o gamă mai largă de atacuri convenţionale, iar aceasta se întâmplă la câteva zile după ce presa a anunţat că Washingtonul a dat Ucrainei permisiunea să folosească arme fabricate în SUA pentru a lovi ţinte de pe teritoriul Rusiei.
Profitând de permisiunea recent acordată de administraţia preşedintelui american Joe Biden, Ucraina a folosit deja rachete ATACMS americane pentru a lovi teritoriul rus, marţi, în cea de-a 1.000-a zi a invaziei ruse.
Aşa-numita linie „roşie” între Moscova şi Washington a fost stabilită în 1963 pentru a reduce percepţiile greşite care au alimentat Criza rachetelor cubaneze din 1962, permiţând comunicarea directă între liderii american şi rus.
„Avem o linie specială securizată pentru comunicarea între cei doi preşedinţi, între Rusia şi Statele Unite. Mai mult, chiar şi pentru comunicare video”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru agenţia de presă a statului, TASS. Dar când a fost întrebat dacă acest canal este utilizat în prezent, el a spus: „Nu”.
Moscova a declarat că utilizarea rachetelor ATACMS, rachetele cu cea mai lungă rază de acţiune pe care Washingtonul le-a furnizat Ucrainei până în prezent, este un semnal clar că Occidentul doreşte să escaladeze conflictul.
Războiul, pe care Rusia l-a început cu o invazie la scară largă în februarie 2022, a transformat sute de oraşe şi sate ucrainene în ruine, a strămutat milioane de oameni şi a ucis mii de civili, în marea lor majoritate ucraineni.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a implorat îndelung Washingtonul şi aliaţii săi din NATO să permită utilizarea armelor cu rază lungă de acţiune, afirmând că acestea sunt necesare pentru a distruge infrastructura militară şi de transport esenţială pentru eforturile de război ale Rusiei.
Moscova spune însă că astfel de arme nu pot fi lansate fără sprijinul operaţional direct al SUA, iar utilizarea lor ar face ca SUA să devină un combatant direct în război, ceea ce ar determina represalii din partea Rusiei. La rândul său, Washingtonul transmite că este răspunsul său la implicarea trupelor nord-coreene în războiul din Ucraina alături de trupele ruse.
Diplomaţii ruşi spun că actuala criză dintre Moscova şi Washington este comparabilă cu criza rachetelor cubaneze din 1962, când cele două superputeri ale Războiului Rece au fost cel mai aproape de un război nuclear intenţionat, iar Occidentul face o greşeală dacă crede că Rusia va da înapoi în privinţa Ucrainei.
Kremlinul a declarat că Rusia consideră armele nucleare un mijloc de descurajare, iar doctrina sa nucleară actualizată a fost menită să arate clar potenţialilor inamici inevitabilitatea represaliilor în cazul în care aceştia atacă Rusia.
Peskov a declarat miercuri pentru agenţia de presă RIA că Occidentul încearcă să provoace o înfrângere strategică Rusiei permiţând Kievului să lovească adânc în Rusia cu armele fabricate în SUA. „Şi, desigur, folosesc Ucraina ca pe un instrument în mâinile lor pentru a atinge aceste obiective”, a menţionat Peskov.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.