Kremlinul se declară marţi în favoarea unor negocieri ”directe”, anunţate luni de către preşedintele american Donald Trump, între Iran şi Statele Unite cu privire la programul nuclear iranian, relatează AFP.
”Ştim că sunt prevăzute anumite contacte directe în Oman, şi bineînţeles că nu putem decât să salutăm asta, pentru că poate conduce la o dezescaladare a tensiunilor în centrul cărora se află Iranul”, a declarat într-o conferinţă de presă zilnică un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse Dmitri Peskov.
”Am spus în multe rânduri că susţinem o rezolvare a problemelor dosarului nuclear iranian prin măsuri politice şi diplomatice”, a adăugat el.
Iranul poartă marţi, la Moscova, consultări în dosarul nuclear iranian cu aliaţii săi apropiaţia Rusia şi China.
Donald Trump a creat luni o surpriză anunţând că Washingtonul poate aceste negocieri ”directe” cu Iranul cu privire la progranul nuclear iranian.
”Avem discuţii directe cu Iranul. Ele au început, vor continua sâmbătă. Vom a avea o reuniune foarte mare”, a declarat presei preşedintele american.
El a dat asigurări că această reuniune va avea loc sâmbătă, ”la nivel foarte înalt” şi chiar ”aproape la cel mai înalt nivel”.
IRANUL CONFIRMĂ O ÎNTÂLNIRE ÎN OMAN ÎNTRE ARAGHCI ŞI WITKOFF
Acesta este un anunţ spectaculos al preşedintelui american, având în vedere faptul notoriu că nu se dă în vânt după negocieri diplomatice complexe care să implice mai mutl de două părţi, după ce Iranul a respins duminică orice dialog direct cu Statele Unite.
Teheranul şi-a confirmat poziţia după acest anunţ.
Ministrul iranian de Externe Abbas Araghchi urmează aă participe sâmbătă, în Oman, la ”discuţii indirecte” cu emisarul american pentru Orientul Mijlociu Steve Witkoff, a anunţat marţi agenţia iraniană de presă Tasnim.
”Dacă cealaltă parte are voinţa necesară şi suficientă, se poate ajunge la un acord. Până la urmă, mingea este în terenul Americii”, a declarat Araghchi, potrivit agenţiei oficiale iraniene de presă Irna.
”Obiectivul principal” al Teheranului este să obşină o ridicare a sancţiunilor, a subliniat el.
Donald Trump a retras cu zgomot Statele Unite din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, în primul său mandat (2017-2021), în 2018
Acest acord internaţional prevedea o ridicare a anumitor sancţiuni în schimbul unei încadrări a activităţilor nucleare iraniene.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.