Kremlinul salută joi declaraţii prin care Donald Trump a catalogat Crimeea drept un teritoriu ”pierdut” de mulţi ”ani”, peninsula ucraineană anexată de Moscova în 2014 aflându-se în centrul unei creşteri a tensiunilor, în ultimele zile, între Ucraina şi Rusia, relatează AFP.
”Asta corespunde (...) cu ceea ce noi spunem de mult” timp, a salutat joi un purtător de cuvînt al preşeidnţiei ruse, Dmitri Peskov.
Donald Trump l-a atacat miercuri în mod violent pe Volodimir Zelenski, pe care l-a acuzat de faptul că face declaraţii ”incendiare” cu privire la Crimeea anexată. El a publicat un lung mesaj virulent în acest sens pe platforma sa Truth Social.
Volodimir Zelenski ”poate avea pacea sau poate lupta încă trei ani înainte să piardă toată ţara”, a scris Trump.
El a anunţat că ”suntem foarte aproape de un acord, dar acest om care nu are cărţile în mână trebuie acum să-l închidă”.
El îl acuză mai ales de faptul că a reafirmat că Ucraina nu va recunoaşte suveranitatea Rusiei în Peninsula Crimeea.
”Nu e nimic de discutat (...). Acesta este teritoriul nostru”, a declarat marţi Volodimir Zelenski.
Preşedintele american a catalogat această declaraţie a omologului său ucrainean drept ”foarte prejudiciabilă negocierilor de pace cu Rusia, pentru că Crimeea a fost pierdută acum mulţi ani şi nici măcar nu este un subiect de discuţie”.
Donald Trump - care urmează să-şi marcheze în curând primele 100 de zile de guvernare - vrea să accelereze gestionarea Războiului din Ucraina, după ce a promis să-l va ”rezolva” încă din prima zi a preşedinţiei sale.
”Declaraţii incendiare ca cele ale lui Zelenski îngreunează rezolvarea acestui conflict”, a adăugat el.
Mai multe publicaţii americane scriu că problema recunoaşterii suveranităţii ruse a Crimeei este unul dintre punctele necesare în vederea semnării unui tratat de pace cu Ucraina.
O altărevendicare rusă în aceste acorduri coordonate de către Statele Unite este ca Ucraina să nu adere la NATO.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...