Guvernul dn Kosovo a decis să amâne cu o lună intrarea în vigoare a unor noi reguli la frontiera cu Serbia, care au provocat tensiuni duminică în nordul ţării, unde au fost ridicate baricade şi s-au tras focuri de armă asupra poliţiei, iar misiunea NATO (KFOR) s-a declarat ”pregătită să intervină în cazul în care este ameninţată stabilitatea” în nordul ţării, relatează AFP.
Această amânare a fost anunţată într-un comunicat de către Guvern, în urma unei întâlniri cu ambasadorul Statelor Unite în Kosovo, Jeffrey Honevier.
Noile reglementări - care urmau să intre în vigoare luni - prevăd ca orice persoană care intră în Kosvo cu o carte de identitate sârbă să dispună de un document temporar pe timpul şederii în ţară.
Priştina le-a dat un ultimatum de două luni etnicilor sârbi din Kosovo să-şi înlocuiască numerele de înmatriculare sârbeşti ale maşinilor cu numere de înmatriculare kosovare.
Premierul Albin Kurti a subliniat duminică că este vorba despre o măsură reciprocă, în măsura în care Serbia - care nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii cu populaţie majoritar albaneză din 2008 - le cere acest lucru kosovarilor care intră pe teritoriul sârb.
Kosovo PM Kurti confirms gunshots fired by criminals controlled by Serbia's govt in north, urges calm & cautions about disinformation.
— Admirim (@admirim) July 31, 2022
"The hours&days ahead can be challenging. We're facing the chauvinism that we know well...Will work day&night for our democratic Republic." pic.twitter.com/mA85SpTIwk
Aceste măsuri au provocat tensiuni puternice duminică, în nordul Kosovo, cu o populaţie majoritară de etnie sârbă.
Poliţia kosovată a anunţat că a fost ţinta unor focuri de armă, care nu au rănit pe nimeni, şi că baricade au fost rdicate pe drumuri către Serbia.
Circulaţia a fost închisă în cele două puncte de trecere a frontierei.
Guvernul kosovar cere în comunicatul său, ca ”toate baricadele să fie ridicate, iar libertatea de mişcare complet restabilită” luni.
Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate Josep Borrell a salutat duminică seara, într-un mesaj postat pe Twitter, decizia Priştinei şi a îndemnat la ”ridicarea imediată a tuturor barajelor rutiere”.
Sute de sârbi din Kosovo au comasat duminică seara camioane, cisterne şi alte vehicule grele pe drumuri care duc la punctele de trecere Jarinje şi Brnjak, a constatat un jurnalist AFP.
Misiunea NATO în Kosovo (KFOR) s-a declarat duminică seara, într-un comunicat, ”pregătită să intervină, dacă stabilitatea este ameninţată” în nordul Kosovo.
— @NATO - KFOR (@NATO_KFOR) July 31, 2022
”Misiunea noastră este axată în întregime pe punerea în aplicare zilnică a mandatului ONU în vederea asigurării unui mediu sigur şi securizat şi a libertăţii de circulaţie a tuturor locuitorilor Kosovo”, subliniază KFOR, care evocă o ”situaţie generală tensionată în domeniul securitâţii” în localităţile din nordul ţării.
TENSIUNI SIMILARE ÎN 2021
Preşedintele sârb Aleksandr Vucici a declart duminică, într-un discurs adresat naţiunii, că situaţia din Kosovo ”nu a fost nciodată atât de complexă” pentru Serbia şi etnicii sârbi care trăiesc în Kosovo.
”Atmosfera a ajuns în clocot”, a apreciat el.
”Serbia va câştiga”, dacă etnicii sârbi sunt atacaţi, a ameninţat el.
Albin Kurti l-a acuzat pe Vucici de faptul că declanşează ”tulburări”.
”Următoarele ore, zile şi săptămâni pot fi dificile şi problematice”, a avertizat pe Facebook preşedintele Kosovo.
În septembrie, Kosovo a fost teatrul unor tensiuni puternice, în urma deciziei Priştinei de a interzice numerele sârbeşti de înmatriculare pe teritoriul kosovar.
Atunci au avut loc manifestaţii zilnice, iar circulaţia a fost blocată în cele două posturi de frontieră.
Tensiunile între cele două ţări se află la cel mai puternic nivel de ani de zile, iar pacea fragilă din Kosovo este menţinută de către KFOR, din care fac parte 3.770 de militari desfăşuraţi pe teren.
”Căşti albastre” italiene au fost văzute duminică la Mitroviţa şi în împrejurimi.
Serbia şi Kosovo s-au angajat în 2013 într-un dialog mediat de către Ununea Europeană (UE) în vederea unei soluţionări a problemelor în suspans, însă au făcut puţine progrese.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.