Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supervizat un ”tir de artilerie cu rază lungă de acţiune”, a anunţat marţi presa nord-coreeană de stat, după ce Phenianul a ameninţat să facă demonstraţia unei noi arme, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Coreea de Sud a anunţat luni că a detectat tirul efectuat de către Nord a două ”rachete balistice”.

Kim Jong Un a ”supervizat” exerciţiul de luni, iar ”atunci când a ordonat unităţilor submarine să tragă, oamenii însărcinaţi cu piese de artilerie cu rază lungă de acţiune au tras toţi în acelaşi timp”, potrivit agenţiei nord-coreene de presă de stat KCNA.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

La rândul său, ziarul oficial Rodong Sinmun a publicat imagini cu baterii de lansatoare de rachete multiple şi mai multe fotografii cu o rachetă de calibru mare trasă dintr-o pădure. În ele apare Kim, purtând un palton de piele neagră, cu un binoclu în mână.

Potrivit KCNA, liderul şi-a exprimat ”marea satisfacţie” şi şi-a îndemnat trupele să păstreze ”o voinţă de oţel şi un patriotism arzător”.

Armata sud-coreeană a anunţat luni că Phenianul a tras două proiectile, la câteva săptămâni după ce a pus capăt moratoriului asupra testelor de rachete cu rază lungă de acţiune şi a ameminţat să testeze o ”nouă armă strategică”.

MOBILIZAREA OPINIEI PUBLICE

Ar fi fost vorba ”se pare despre rachete balistice cu rază scurtă de acţiune”, potrivit unui reprezentant al Statului Major interarme sud-coreean (JCS), care ar constitui o încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU.

Cele două proiectile identificate de Seul au fost trase către est, deasupra Mării Japoniei, din regiunea Wonsan, pe coasta de est, a precizat JCS într-un comunicat. Proiectilele au parcurs 240 de kilometri, la o altitudine maximă de 35 de kilometri.

Tot potrivit JCS, Coreea de Nord a efectuat de asemenea exerciţii de tir vineri.

Aceste lansări intervin în contextul în care negocierile dintre Washington şi Phenian privind programele nord-coreene nuclear şi balistic se află în impas, la un an de la eşecul unui summit, la Hanoi, în Vietnam, între cele două. Coreea de Nord a dat Statelor Unite ultimatum până la sfârşitul lui 2019 să prezinte propuneri noi.

Phenianul caută să ”normalizeze” testele unor noi armemente, amestecându-le cu sisteme de tir existente, cu scopul de a ”le face să treacă drept o simplă prelungire a exerciţiilor sale de tir de rachetă”, apreciază Joseph Dempsey, un expert de la Institutul internaţional de Studii Strategice de la Londra.

Aceste tiruri intervin totodată în contextul în care Coreea de Sud şi Statele Unite au decis să amâne exerciţiile militare comune din cauza amplorii epidemiei noului coronavirus în regiune.

Această suspendare a exerciţiilor, care bucură Phenianul, nu a provocat în schimb ”vreun gest de bunăvoinţă” din partea regimului nord-coreean, observă Leif-Eric Easley, un profesor de la Universitatea Ewha din Seul.

Nordul ”semanlează în mod clar că va continua să-şi consolideze capacităţile militare şi să-şi afişeze exigenţele exorbitante (pe scena internaţională), în pofida îngrijorărilor politice şi cu privire la sănătatea publică formulate de Beijing, Seul şi Washington”, a subliniat el.

Aceste tiruri de artilerie ar putea avea menirea mai ales să mobilizeze opinia publică nord-coreeană în scopuri politice”, a declarat pentru AFP Ahn Chan-il, un transfug nord-coreean devenit cercetător la Seul, mai ales după recenta destituire a doi oficiali de rang înalt din cadrul Partidului muncitorilor (unic).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.