Liderul nord-coreean Kim Jong Un a ordonat să se acorde prioritate „producţiei în masă” de drone explozive, el asistând joi la un test de performanţă al acestui tip de dispozitiv la o fabrică, potrivit presei oficiale, relatează AFP.
„El a subliniat necesitatea de a construi un sistem de producţie în masă cât mai curând posibil şi de a trece la producţia în masă” a dronelor explozive, a relatat agenţia de presă nord-coreeană KCNA.
Acest tip de dispozitiv este o dronă care transportă explozibili şi sunt concepute pentru a se prăbuşi în mod deliberat asupra ţintelor inamice, acţionând ca o rachetă ghidată. Phenianul şi-a prezentat pentru prima dată dronele explozive în luna august, experţii considerând că acestea ar putea fi rezultatul unei consolidări a alianţei cu Rusia.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În testul de joi, dronele au lovit „cu precizie” ţintele după ce au urmat traiectorii prestabilite, a raportat KCNA. „Dronele sinucigaşe utilizate la diferite distanţe au sarcina de a ataca cu precizie toate ţintele inamice de la sol şi de pe mare”, a declarat agenţia.
Kim a declarat că dronele sunt un „element uşor de utilizat” datorită costului de producţie relativ scăzut şi gamei largi de aplicaţii, potrivit KCNA. El a susţinut că Phenianul „acordă importanţă” dezvoltării sistemelor de echipamente fără pilot şi integrării acestora în strategia militară generală a ţării.
Experţii spun că aceste drone, ale căror imagini au fost publicate de mass-media de stat în luna august, seamănă cu „Lancet-3” de fabricaţie rusească, precum şi cu drona sinucigaşă „Harop” de fabricaţie israeliană şi cu „Hero 30” israeliană. Este posibil ca Coreea de Nord să fi achiziţionat aceste tehnologii de la Rusia, care, la rândul său, le-a obţinut probabil de la Iran, Teheranul însuşi fiind suspectat că a obţinut acces la acestea prin piratarea sau furtul lor din Israel.
Acest anunţ intervine într-un moment de tensiune între Coreea de Sud şi Coreea de Nord, care a lansat recent o rachetă prezentată drept cea mai avansată din arsenalul său şi este acuzată că a trimis mii de soldaţi pentru a ajuta Rusia în războiul său împotriva Ucrainei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.