Ucraina a depus o plângere la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), în care acuză Rusia că a ”susţinut terorismul” în estul teritoriului său şi cere despăgubiri în contul distrugerii avionului care efectua zborul MH17 şi al bombardării civililor, a anunţat marţi Curtea ONU, relatează AFP.
”Ucraina roagă respectuos Curtea să spună şi să judece că Rusia şi-a angajat responsabilitatea internaţională (...) susţinând terorismul şi neîmpiedicând finanţarea acestuia”, a anunţat CIJ într-un comunicat.
Kievul denunţă aceste ”acte de terorism” comise de ”aliaţii” Moscovei în Ucraina.
”Rusia trebuie să plătească preţul agresiunii sale”, a declarat, citat într-un comunicat, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko. ”Federaţia rusă încalcă în mod brutal dreptul internaţional de trei ani”, adaugă el.
În martie 2014, Rusia a anexat Peninsula ucraineană Crimeea, în urma unei intervenţii militare şi unui referendum cu privire la această ”alipire”, catalogată drept ilegală de către Kiev şi occidentali.
De peste doi ani, ţara este devastată în partea de est de un conflict între forţe guvernamentale şi separatişti proruşi care sunt, acuză Kievul şi occidentalilor, susţinuţi militar şi financiar de Rusia, ceea ce Moscova dezminte.
Ucraina consideră că Rusia ”şi-a dus ingerinţa în afacerile ucrainene până la niveluri periculoase” şi a încălcat astfel Convenţia internaţională cu privire la lupta împotriva terorismului ”furnizând fonduri, inclusiv prin contribuţii în natură, unor grupări armate”.
Între ”actele de terorism comise de aliaţii” Moscovei, Kievul citează tiruri de artilerie împotriva civililor, bombardamente şi distrugerea în zbor a avionului aparţinând companiei Malaysia Airlines care asigura o legătură între Amsterdam şi Kuala Lumpur.
Boeingul 777 al acestei companii malaysiene a fost doborât în timp ce survola estul Ucrainei, pe 17 iulie 2014, iar toate cele 298 de persoane de la bordul aeronavei, în mare majoritate olandezi, au murit.
În Crimeea, Kievul consideră că Rusia încalcă Convenţia internaţională cu privire la eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială, prin faptul că supune în mod sistematic o minoritate etnică tătară unor rele tratamente şi că îi reprimă exprimarea identităţii politice şi culturale.
Ucraina cere, astfel, judecătorilor să condamne Rusia la plata unor despăgubiri în special cu privire la zborul MH17 şi tirurile împotriva civililor şi să oblige Rusia să înceteze şi să împiedice ”orice transfer de bani, armament, vehicule, materiale (...) sau personal” către grupări care s-au livrat unor ”acte de terorism”.
Creată în 1946, Curtea Internaţională de Justiţie este cea mai înaltă instanţă judiciară a ONU.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...