Senatul american a confirmat-o pe Ketanji Brown Jackson într-un vot istoric la Curtea Supremă, unde devine prima magistrată afroamericană, relatează AFP.
Toţi senatorii din Partidul Democrat şi trei senatori moderaţi din Partidul Republican au votat în favoarea intrării acestei strălucite juriste, în vârstă de 51 de ani, în ”templul” dreptului american.
Ketanji Brown Jackson a fost nominalizată la sfârşitul lui februarie de către preşedintele democrat Joe Biden, care a promis în campanie să numească pentru prima oară o femeie afroamericană în cea mai înaltă instituţie judiciară americană, înfiinţată în urmă cu 233 de ani.
”Este o zi minunantă, o zi a bucuriei, o zi care inspiră”, a salutat liderul majorităţii democrate în Senat Chuck Schumer.
Prima vicepreşedintă de culoare americană Kamala Harris, a prezidat şedinţa de vot, subliniind caracterul istoric al acestei nominalizări.
Vice President Kamala Harris, the first Black woman to hold the position, presided over the Senate's 53-47 vote to confirm Judge Ketanji Brown Jackson as the first Black woman on the Supreme Court. https://t.co/qfmsgiztLP pic.twitter.com/OzrGfThF2m
— The New York Times (@nytimes) April 7, 2022
Confirmarea în funcţie, pe care judecătoarea Jackson a urmărit-o în direct de la Casa Albă, alături de Joe Biden, a fost salutată printr-o ovaţie în picioare de către democraţi, în hemiciclu.
Doar cinci femei au făcut parte, până în prezent, dintre cei 115 judecători ai Curţii Supreme - patru albe şi o hispanică - şi doar doi bărbaţi afroamericani, dintre care unul, Clarence Thomas, nominalizat de către George Bush tatăl, este în continuare membru al Curţii.
Ketanji Brown Jackson îl înlocuieşte în Curtea Supremă pe judecătorul progresist Stephen Breyer, în vârstă de 83 de ani, care se pensionează la sfârşitul lui iunie.
Biden a lăudat neîncetat ”calificările extraordinare” ale acestei absolvente a Harvard, care are experienţă atât în privat, cât şi în public, şi care a fost avocată şi judecătoare federală.
Aceasta este prima nominalizare la Curtea Supremă a preşedintelui democrat.
Ea nu schimbă, însă, raportul de forţe în prestigiosul colegiu de nouă magistraţi, a cărui misiune este să vegheze la constituţionalitatea legilor şi să tranşeze dezbaterile importante din societatea americană, precum avortul sau căsătoria între persoane de acelaşi sex.
Înaintea lui Joe Biden, Donald Trump a avut ocazia să nominalizeze trei judecători la Curtea Supremă, prin care a ancorat instanţa în conservatorirsm, probabil timp de mai multe decenii de-acum înainte.
Din cauza acestei mize mici, senatorii republicani au folosit aurdierile lui Ketanji Brown Jackson în Senat pentru a-şi expune temele de campanie, cu şapte luni înainte alegeri cruciale de la jumătate de mandat, în frunte cu criminalitatea, care creşte, consideră ei, din cauza ”laxismului” lui Biden.
Ei au atacat-o pe candidată, din perspectiva aceste teze, cu privire la bilanţul său ca judecătoare şi au acuzat-o de faptul că a pronunţat pedepse uşoare în mai multe dosare de pornografie infantilă, acuzaţii pe care ”KBJ” le-a respins evocând o anumită ”oboseală”.
”Extrema stângă a obţinut azi judecătoarea la Curtea Supremă pe care o voia”, a denunţat liderul minorităţii republicane în Senat Mitch McConnell înainte de vot.
Democraţii, care urmează să facă campanie pe tema caracterului istoric al acestei nominalizări, în contextul în care Joe Biden se confruntă cu dificultăţi în sondaje, i-au lăudat, în schimb, experienţa şi susţinerea de care magistrata se bucură în cadrul sindicatelor poliţiei şia foştilor procurori.
”Sunteţi aici pentru că meritaţi acest lucru”, iar ”nimeni nu-mi va fura bucuria!”, a tunat senatorul afroamerican Cory Booker, smulgându-i o lacrimă magistatei.
Ketanji Brown Jackson este mama a două fete şi este căsătorită cu un chirurg eminent.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...