Cancelarul austriac în exerciţiu Karl Nehammer a obţinut marţi încrederea partidului său după ce a fost înfrânt de către extrema dreaptă în alegerile legislative de duminică, pentru a negocia formarea unui Guvern cu alte forţe politice, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

El a primit ”încrederea unanimă” a Partidului Popular din Austria (ÖVP, conservatori), anunţă într-un comunicat transmis AFP un purtător de cuvânt al formaţiunii care a obţinut 26,3% dintre voturile exprimate şi s-a clasat după extrema dreaptă.

”După acest rezultat este evident că trebuia să-şi întrebe propria tabără dacă se bucură în continuare de susţinerea ei pentru a intra întărit” în negocieri, precizează purtătorul de cuvânt.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Victoria extremei drepte naţionaliste - cu 28,8% dintre voturile exprimate duminică - este o premieră din 1945 încoace.

”Partidul care a obţinut cele mai multe voturi trebuie să primească mandatul de a purta întrevederi exploratorii” şi de a ”desemna preşedintele Parlamentului”, a declarat pe X, după vot, cancelarul în exerciţiu.

Potrivit uzanţelor, Partidul austriac al Libertăţii (FPÖ, extremă dreapta) urmează să fie desemnat de către preşedintele ecologist Alexander Van der Bellen să formeze Guvernul - o premieră a acestui partid înfiinţat de către foşti nazişti.

Însă liderul FPÖ Herbert Kickl, un adept al provocărilor verbale care cere, de exemplu, să fie numit ”Volkskanzler” - aşa cum a făcut Adolf Hitler - este respins de partide, iar şeful statului şi-a exprimat rezervele în privinţa sa.

Preşedintele austriac s-a angajat ca viitorul Guvern rezultat din negocieri să respecte ”democraţia liberală”.

Personalitatea şi ideile lui Herbert Kickl sunt însă un obstacol în calea liderului extremei drepte austriece.

În afară de poziţii conspiraţioniste cu privire la pandemia covid-19, el străluceşte prin lipsa susţinerii sancţiunilor impuse Rusiei şi a consensului european.

Karl Nehammer ar putea, astfel, să fie desemnat de către şeful statului să formeze un Guvern.

Negocieri ar putea avea loc cu Partidul Social Democrat (SPÖ) care a obţinut un scor de  21,1% în alegerile de duminică şi cu Partidul NEOS (liberal), care a obţinut 9,1% dintre voturi.

SPÖ vrea o reducere a timpului de muncă şi impunerea unor impozite pe avere.

Nehammer s-ar putea orienta căre FPÖ, în cazul unui eşec al negocierilor, şi i-ar putea cere să renunţe la numirea lui Herbert Kickl, pentru a face posibilă o alianţă cu extrema dreaptă.

Nu-mi pot imagina ca Nehammer să intre la guvernare cu Kickl”. declară AFP politologul Johannes Huber. ”Dar Nehammer poate şi el să fie schimbat”, precizează el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.