Cu puţine zile rămase până la alegerile prezidenţiale din SUA, un scrutin care se anunţă extrem de strâns, cei doi candidaţi ridică tonul atacurilor personale. Poporul american nu doreşte un preşedinte al Statelor Unite care admiră dictatorii şi este „fascist”, a declarat miercuri vicepreşedinta Kamala Harris la o întâlnire publică cu alegătorii din Pennsylvania, organizată de CNN. În replică, fostul preşedinte a spus că ea este „o ameninţare la adresa democraţiei”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Americanii nu vor un „preşedinte al Statelor Unite care admiră dictatorii şi este fascist”, a declarat Kamala Harris. Întrebată de un jurnalist CNN dacă crede că „Donald Trump este un fascist”, ea a răspuns: „Da, cred”. A fost o declaraţie fermă care a contrastat cu răspunsurile sale mai vagi la întrebări privind alte subiecte, în special economia şi imigraţia, scrie AFP.

Această întrebare i-a fost adresată în legătură cu comentariile făcute săptămâna aceasta de fostul şef de cabinet de la Casa Albă al republicanului, John Kelly. Fost ofiţer de rang înalt al armatei americane, el a spus că în opinia sa, Donald Trump corespunde definiţiei unui fascist şi a susţinut că fostul preşedinte a spus că dictatorul nazist Adolf Hitler „a făcut lucruri bune”. Aceste comentarii au fost imediat dezminţite de echipa de campanie a lui Donald Trump.

Evenimente

24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Kamala Harris consideră însă că John Kelly a „tras un semnal de alarmă” înaintea unor alegeri care vor fi probabil decise la o diferenţă de câteva zeci de mii de voturi în câteva state cruciale.

Într-un discurs scurt şi foarte solemn susţinut miercuri la Washington, candidata democrată afirmase deja că Donald Trump este „din ce în ce mai dezechilibrat” şi caută „puterea absolută”.

La rândul său, candidatul republican a descris-o pe adversara sa său drept „fascistă”, dar şi „marxistă” şi „comunistă”. El i-a răspuns pe X, acuzând-o că este o „ameninţare la adresa democraţiei”.

„Tovarăşa Kamala Harris vede că pierde, şi pierde rău, mai ales după ce a furat cursa de la coruptul Joe Biden, aşa că acum îşi intensifică retorica, mergând atât de departe încât să mă numească Adolf Hitler şi orice altceva la care se poate gândi”, a scris el.

În ultima parte a campaniei, cei doi candidaţi îşi intensifică eforturile pentru a ajunge la toţi alegătorii şi la toate comunităţile înainte de 5 noiembrie. Cursa dintre Donald Trump şi Kamala Harris, doi candidaţi care contrastează din toate punctele de vedere, este descrisă drept una dintre cele mai strânse din istoria Americii, într-o ţară deosebit de polarizată.

Miercuri, Donald Trump a vizitat unul dintre statele-cheie, Georgia, unde votul anticipat a început deja şi pare să prindă foarte bine. Republicanul s-a delectat cu o plimbare după o întâlnire publică pe tema credinţei într-o capelă din Zebulon, înainte de a organiza o importantă întâlnire de campanie cu tinerii ultraconservatori.

În timpul mitingului, republicanul nu a făcut nicio referire la noi acuzaţii, dezvăluite miercuri de The Guardian, potrivit cărora ar fi agresat un fotomodel în anii 1990.

CITEȘTE ȘI The Guardian: „Donald Trump m-a pipăit în ceea ce am simţit drept un joc întortocheat cu Jeffrey Epstein”, susţine un fost model

În schimb, el a schiţat din nou o imagine foarte sumbră a Americii, despre care a spus că a fost devastată de conducerea democrată. „Aceste alegeri reprezintă o alegere între încă patru ani de incompetenţă, eşec şi dezastru şi cei mai buni patru ani din istoria ţării noastre”, a spus el.

Ambele tabere îşi intensifică apelurile pentru ca alegătorii să meargă la vot cât mai curând posibil. Miercuri, aproape 26 de milioane de alegători îşi exprimaseră deja opţiuna, potrivit organizaţiei independente Elections Project. „Principalul lucru este să ieşiţi să votaţi. Şi eu am de gând să votez devreme”, a declarat Donald Trump pentru Fox News.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.