Justiţia scoţiană consideră că nu este necesar să vegheze ca premierul britanic Boris Johnson să se conformeze unei legi care-i impune să ceară o amânare a Brexitului, în absenţa unui acord al divorului cu Uniunea Europeană (UE), relatează AFP.
Boris Johnson repetă neîncetat că Regatul Unit va părăsi UE la 31 octombrie, cu sau fără acord de divorţ.
El nu a explicat însă niciodată cum intenţionează să-şi respcte această promisiune, fără să încalce această lege adoptată de urgenţă de Camera Comunelor la începutul lui septembrie şi care-l obligă să ceară o amânare cu trei luni a Brexitului, în cazul în care nu încheie un acord cu Bruxellesul până la 19 octombrie.
O procedură judiciară a fost astfel angajată la ”Court of Session”, cea mai înaltă jurisdicţie civilă din Scoţia, de către un om de afaceri, deputata Joanna Cherry şi avocata Jo Maugham.
Ei cereau justiţiei să-l oblige pe Boris Johnson să trimită o scrisoare UE prin care să ceară amânarea Btexitului, în contextul unor speculaţii în Regatul Unit cu privire la faptul că premierul vrea să ocolească acest text de lege, exploatând o eventuală falie sau cerând unui stat membru să se opună prin veto unei amânări.
Guvernul britanic a dat ”asigurări fără echivoc” că va respecta legea, a declarat luni un judecător scoţian, citând un document furnizat de Executivul de la Londra potrivit căruia o amânare va fi cerută în absenţa unui acord.
”Eu nu sunt convins că este necesar ca această Curte să acorde măsurile cerute sau vreo variantă a acestora”, a declarat el.
El a avertizat, însă, că nerespectarea legii de către Guverm va fistruge ”încrederea reciprocă” între justiţie şi conducătrii politici.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...