Premierul canadian în exerciţiu Justin Trudeau a obţinut un al doilea mandat în alegerile de luni, însă Partidul său Liberal a obţinut doar o majoritate relativă în Parlament, ceea ce-l va obliga să conteze pe sprijinul unui mic partid de stânga, relatează AFP.
Potrivit proiecţiilor televiziunilor, marţi către ora 6.00 GMT (9.00, ora României), liberalii au obţinut o victorie cu 156 dintre cele 338 de mandate din Camera Comnelor. În Adunarea în exerciţiu ei dispuneau de o majoritate absolută de 177 de mandate.
”Aţi făcut-o, prietenii mei, felicitări”, a declarat Justin Trudeau zîmbind în faţa susţinătorilor săi, reuniţi în centrul oraşului Montréal.
”În această (luni), canadienii au respins disensiunile”, a adăugat el. Ei ”au respins tăierile şi austeritatea şi au ales un program progresist şi o acţiune puternică împotriva modificărilor climatice”.
Aproape în acelaşi moment, rivalul său înfrânt, liderul conservator Andrew Scheer îşi recunoştea înfrângerea şi îl felicita pe premierul în exerciţiu, adresându-i totodată un avertisment.
”Leadershipul său este afectat, iar timpul său la guvernare se va încheia în curând”, a avertizat el. ”Atunci când va veni acest moment, conservatorii vor fi pregătiţi”.
Guvernele minoritare canadiene au o speranţă de viaţă estimată de experţi în medie între 18 şi 24 de luni.
Fără să aştepte rezultatele definitive, preşedintele american Donald Trump a salutat, într-un mesaj postat pe Twitter, victoria lui Tudeau, ”magnifică şi obţinută printr-o luptă puternică”. El se declară fericit să-şi continue colaborarea cu Trudeau, cu care a avut uneori relaţii complicate după summitul G7 din 2018 în Canada.
Creditaţi cot la cot cu liberalii în toate sondajele, conservatorii se mulţumesc cu un pic peste 120 de circumscripţii, urmaţi de separatiştii din Blocul de la Québéc (32) şi Noul Partid Democrat (NPD, stânga), cu 24 de mandate.
Toţi liderii marilor partide au fost realeşi.
Astfel Trudeau aduce partidului său al doilea mandat, în pofida numeroaselor scandaluri care i-au marcat cei patru ani de putere şi unor atacuri adesea virulente ale opoziţiei la adresa bilanţului său. Însă el iese slăbit din acest scrutin în privinţa menţinerii la putere şi este nevoit să obţină susţinerea unui partid mic, NPD al lui Jagmeet Singh.
Liderul liberal poate începe încă de marţi negocieri delicate în vederea unor acoduri punctuale în voturi în Cameră.
”Va avea loc, fără îndoială, o apropiere mai uşoară între liberali şi NPD decât cu Blocul”, apreciază Hugo Cyr, un politolog la Universitatea Québec de la Montréal.
”Dacă Partidul Liberal face concesiile aşteptate de NPD, poate fi destul de solid, ne putem imagina că va dura cel puţin 18-24 de luni”, estimează el. ”Dar este sigur că Partidul Liberal va trebui să-şi îndoiască un pic vinul cu apă”.
El urmează să formeze ulterior un nou Guvern, să-şi întocmească programul legislativ, iar apoi să-l supună votului noului Parlament prin discursul Tronului. În acest vot de încredere va cunoaşte noul Guvern minoritar botezul focului.
ATUURILE TINEREŢII
La rândul său, liderul Blocului din Québec Yves-François Blanchet s-a felicitat de scorul bun din Québec, singura provincie în care a prezentat candidaţi. El urmează să-şi tripleze scorul din 2015 şi să se afle la egalitate cu liberalii.
Blanchet s-a declarat deschis unei colaborări punctuale cu noul Guvern Trudeau, cu condiţia ca interesele Québecului să fie apărate.
”Blocul poate colabora cu orice Guvern. Dacă ceea ce se propune este bun pentru Québec, puteţi conta pe noi”, a declarat el în faţa activiştilor.
Justin Trudeau, în vârstă de 47 de ani, nu mai are atuurile tinereţii - Scheer şi Singh au 40 de ani - şi noutatea care a contribuit la ajungerea sa la putere, spre surpriza generală, în 2015, când l-a învins pe Stephen Harper.
IMAGINE ÎNCEŢOŞATĂ
Iar liderul liberal îşi încheie primul mandat slăbit de mai multe scandaluri. Popularitatea i-a scăzut în urma unui scandal cu privire la un amestec politic într-o procedură judiciară şi publicarea, în plină campanie, a unor fotografii în care era deghizat într-o persoane de culoare ("blackface"), care i-au înceţoşat imaginea.
În campanie, el şi-a apărat bilanţul economic solid, legalizarea canabisului, taxa pe carbon, primirea a zeci de mii de refugiaţi sirieni, acordurile de liber-schimb încheiate cu UE, Statele Unite şi Mexicul.
Scheer promitea o întoarcere la un echilibru bugetar, scăderi de impozite, cu un obiectiv simplu: ”să punem din nou bani în buzunarele canadienilor”.
Un conservator cu valori catolice asumate, el a încercat să compenseze printr-o imagine mai puţin pătată faţă de atacurile dure la adresa lui Trudeau.
Însă nu a scăpat de polemici - ostilitatea personală faţă de avort şi suspiciuni cu privire la faptul că a comandat o campanie de denigrare a rivalului său din dreapta conservatoare Maxime Bernier.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.