Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker i-a denunţat joi pe cei care ”se joacă cu focul” refuzând vaccinarea, în cadrul primului ”summit mondial” organizat la Bruxelles împreună cu Organizaţia Mondială a Sănătăşii (OMS), pe fondul unei creşteri a numărului cazurilor de boli ca rujeola, relatează AFP.
”În timp ce în anumite părţi din lume mor fiinţe umane din lipsă de vaccinuri, aici persoane îşi riscă viaţa lor şi pe a altora refuzându-le. Unii nu se joacă cu focul prevenţiei ci se joacă cu focul”, a deplâns Jean-Claude Juncker în deschiderea acestui summit.
UE şi OMS au decis să organizeze această întâlnire între lumea politică, societatea civilă, experţi în domeniul sănătăţii şi reprezentanţi ai reţelelor de socializare, pe fondul unor îngrijorări tot mai mari în faţa unei multiplicări a unor maladii despre care se credea că au fost eradicate mulţumită vaccinurilor, mai ales a rujeolei.
La nivel mondial, s-au înregistrat aproape de trei ori mai multe cazuri de rujeolă în primul semestru al lui 2019 faţă de cele înregistrate în tot anul 2018.
”În Europa, numărul deceselor legate de rujeolă a crescut de şase ori din 2016 în 2018. Iar aceste cazuri vizează în principal persoane nevaccinate. De ce? Pentru că mulţi europeni nu au încredere în vaccinuri: 38% dintre ei cred că ele cauzează boli de care acestea sunt menite să protejeze”, a subliniat Jean-Claude Juncker, exprimându-şi regretul faţă de o ”neîncredere stupidă”.
”Minciunile cu privire la vaccinare se răspândesc în ţările dezvoltate din Europa, Statele Unite, Canada şi în alte părţi, dar şi în ţări mai puţin dezvoltate, precum Pakistanul şi Republica Democratică Congo (RDC), compromiţând lupta împotriva poliomielitei, Ebolei şi altor maladii care ar putea fi evitate mulţumită vaccinurilor”, a explicat, la rândul său, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, prezent la Bruxelles.
CE şi OMS cooperează cu platforme digitale şi reţele de socializare într-oîncercare de a contracara campanii de dezinformare.
”Anunţuri recente ale Pinterest şi Facebook că vor direcţiona utilizatorii către informaţii exacte şi fiabile cu privire la vaccinuri sunt binevenite, sunt un început bun. Însă trebuie să facă mai mult, iar noi sperăm că o vor face”, a subliniat dr. Ghebreyesus.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.