Extrădarea fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, din Marea Britanie în Statele Unite a fost suspendată marţi, după ce Înalta Curte din Londra a declarat că SUA trebuie să dea asigurări că acesta nu va fi condamnat la pedeapsa cu moartea, relatează Reuters şi AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Procurorii americani doresc să-l judece pe Assange, acum în vârstă de 52 de ani, pentru 18 capete de acuzare, toate, cu excepţia unuia, în temeiul Legii privind spionajul, în legătură cu publicarea de către site-ul WikiLeaks a unor date militare şi telegrame diplomatice confidenţiale ale SUA.

În februarie, avocaţii lui Assange au făcut apel la decizia prin care Marea Britanie a aprobat, în iunie 2022, extrădarea sa, parte a unei bătălii juridice de peste 13 ani în instanţele engleze. Ei au argumentat că dosarul împotriva clientului lor este motivat politic. 

Marţi, doi judecători de rang înalt au decis că Statele Unite ar trebui să dea "asigurări satisfăcătoare" cu privire la modul în care va fi tratat Julian Assange. În special, ei vor să ştie dacă va putea invoca Primul Amendament al Constituţiei SUA, care protejează libertatea de exprimare, şi dacă va fi condamnat la pedeapsa cu moartea. În cazul în care aceste garanţii nu vor fi oferite, Assange va fi autorizat să facă apel.

O nouă audiere este programată pentru 20 mai.

Marţi, australianul în vârstă de 52 de ani nu a fost prezent la audieri. Avocatul său a precizat că "nu se simte bine". În ultimele săptămâni, susţinătorii lui Julian Assange au avertizat că starea de sănătate a acestuia se deteriorează. Aceştia au avertizat că, dacă vor pierde, vor sesiza Curtea Europeană a Drepturilor Omului în speranţa de a obţine suspendarea extrădării.

Potrivit soţiei sale, Stella, Julian Assange se confruntă cu o urmărire "politică" pentru că a dezvăluit grave "crime de stat".

Avocatul său, Edward Fitzgerald, spune că Assange, creatorul WikiLeaks, a folosit "practici jurnalistice obişnuite pentru a obţine şi publica informaţii". La rândul lor, procurorii americani au negat orice motivaţie politică, susţinând că dosarul împotriva lui Julian Assange se bazează "pe statul de drept şi pe probe".

Statele Unite vor să îl judece pe Assange pentru spionaj. El este urmărit penal pentru că a publicat, începând din 2010, peste 700.000 de documente clasificate privind activităţile militare şi diplomatice americane, în special în Irak şi Afganistan. Printre cele mai mediatizate documente se numără o înregistrare video a armatei americane care arată un atac cu elicoptere Apache la Bagdad în 2007, în care au murit 12 persoane, inclusiv doi jurnalişti Reuters. Această greşeală americană a făcut celebru WikiLeaks.

Washingtonul îl acuză pe Assange că a pus în pericol agenţii şi sursele serviciilor americane. Cele 18 acuzaţii împotriva sa au fost aduse în timpul primului mandat al lui Donald Trump, în temeiul unei legi din 1917 privind spionajul. În iunie 2020, Washingtonul şi-a întărit şi mai mult cazul, prezentând noi dovezi că Assange a recrutat hackeri şi a conspirat pentru a sparge computere într-o ţară NATO.

Saga juridică britanică a lui Julian Assange durează de cinci ani. Australianul a fost arestat în aprilie 2019, după ce a petrecut şapte ani în spatele zidurilor ambasadei Ecuadorului din Londra. La vremea respectivă, el se temea de extrădarea în Statele Unite sau în Suedia, unde a fost urmărit penal pentru viol, acuzaţii pe care l-a contestat şi la care între timp s-a renunţat.

De atunci, el a fost deţinut în închisoarea de înaltă securitate Belmarsh din Londra. În ianuarie 2021, justiţia britanică s-a pronunţat în favoarea fondatorului WikiLeaks, refuzând să dea undă verde extrădării sale, invocând sănătatea sa mintală şi riscul de sinucidere.

Pentru a contracara aceste îngrijorări, Statele Unite au dat asigurări la vremea respectivă că acesta nu va fi încarcerat în închisoarea de maximă securitate ADX din Florence, Colorado, supranumită "Alcatrazul din Munţii Stâncoşi", şi că va beneficia de îngrijirile clinice şi psihologice necesare. Washingtonul a evocat, de asemenea, posibilitatea ca acesta să îşi ispăşească pedeapsa în Australia.

Americanii califică drept o exagerare grosolană afirmaţiile avocaţilor lui Assange potrivit cărora acesta ar putea fi condamnat la 175 de ani de închisoare în Statele Unite. Aceştia consideră că pedeapsa ar putea fi în orice caz de cel puţin 30 sau 40 de ani, chiar dacă judecătorii americani au declarat că el ar putea petrece probabil efectiv doar între patru şi şase ani în spatele gratiilor.

Săptămâna trecută, echipa de avocaţi a lui Assange a declarat că nu vede niciun semn de rezolvare a cazului, după ce Wall Street Journal a relatat că Departamentul de Justiţie al SUA ia în considerare posibilitatea de a-i permite lui Julian Assange să pledeze vinovat la o acuzaţie redusă de manipulare incorectă a informaţiilor clasificate.

În trecut, autorităţile americane au negat, de asemenea, un presupus plan de răpire sau asasinare a lui Assange în timp ce acesta se afla în ambasada Ecuadorului din Londra.

O figură extrem de controversată, Assange este un erou modern al libertăţii de exprimare pentru unii şi un megaloman iresponsabil şi antioccidental pentru alţii. Susţinătorii săi îl văd ca pe un prizonier politic şi un jurnalist al cărui caz reprezintă un test important pentru libertatea presei. Pentru Washington, pe de altă parte, scopul este de a descuraja orice altă încercare de a dezvălui activităţile secrete ale ţării.

În cazul în care asigurările cerute de Londra autorităţilor americane nu vor fi oferite până la 16 aprilie, atunci Assange va primi permisiunea de a face apel, se arată în hotărârea de marţi a judecătorilor. O nouă audiere a fost programată pentru 20 mai, ceea ce înseamnă că extrădarea sa - despre care echipa sa de campanie a spus că ar putea fi iminentă în funcţie de hotărâre - a fost suspendată.

"Decizia de astăzi este uluitoare", a declarat soţia lui Assange, Stella Assange, în faţa instanţei. "Administraţia (preşedintelui american Joe) Biden nu ar trebui să dea asigurări, ci ar trebui să renunţe la acest caz ruşinos care nu ar fi trebuit să fie intentat niciodată", a spus ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.