Un judecător american a respins, marţi, un proces împotriva prinţului moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, pentru presupusul său rol în asasinarea în 2018 a jurnalistului disident Jamal Khashoggi, transmite AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Judecătorul federal din Washington, John Bates, a acceptat poziţia Guvernului american potrivit căreia prinţul Mohammed, care a fost desemnat prim-ministru al Arabiei Saudite în septembrie, se bucură de imunitate în instanţele americane în calitate de şef de stat străin. 

Bates a declarat că procesul civil intentat de văduva lui Khashoggi, Hatice Cengiz, şi de grupul său activist DAWN a adus un argument "puternic" şi "meritoriu" că prinţul Mohammed se află în spatele asasinatului, dar a decis că nu are puterea de a respinge poziţia oficială a guvernului american, prezentată într-o declaraţie oficială în faţa instanţei la 17 noiembrie, potrivit căreia prinţul avea imunitate în calitate de lider străin. 

Chiar dacă prinţul a fost numit prim-ministru cu doar câteva săptămâni în urmă, ramura executivă a Guvernului SUA "rămâne responsabilă pentru afacerile externe, inclusiv cu Arabia Saudită, iar o decizie contrară privind imunitatea lui bin Salman de către această instanţă ar interfera în mod nejustificat cu aceste responsabilităţi", a declarat Bates. 

El a spus că acuzaţiile "credibile" de crimă, momentul în care prinţul a fost numit prim-ministru şi momentul în care Guvernul SUA a depus cererea, l-au lăsat cu "nelinişte", dar a precizat că nu a avut altă opţiune în acest caz. 

Prinţul Mohammed a fost conducătorul de facto al regatului timp de mai mulţi ani, sub conducerea tatălui său, regele Salman. 

Unul dintre cei mai vehemenţi critici ai prinţului, Khashoggi, era jurnalist şi activist stabilit în Statele Unite când a călătorit în Turcia împreună cu logodnica sa pentru a obţine documente pentru căsătoria lor de la consulatul saudit din Istanbul. 

După ce a intrat în consulat, Khashoggi a fost capturat şi ucis de o echipă de agenţi ai regimului saudit, corpul său fiind dezmembrat şi aruncat. 

Activiştii care încearcă să îl tragă la răspundere pe prinţul moştenitor pentru uciderea lui Khashoggi şi-au exprimat consternarea. 

"Astăzi este o zi întunecată pentru victimele represiunii transnaţionale", a declarat Khalid Aljabri, un medic stabilit în SUA şi fiul unui fost oficial al serviciilor de informaţii saudite.  

Preşedintele SUA, Joe Biden, "i-a pus pe disidenţi în pericol şi mai mare, confirmând în acelaşi timp dictatorilor că politica sa în domeniul drepturilor omului nu este altceva decât vorbe în vânt". 

În 2020, un tribunal saudit a condamnat opt persoane la pedepse cuprinse între şapte şi 20 de ani de închisoare pentru această crimă.  

Anul trecut, Biden a declasificat un raport al serviciilor de informaţii care a constatat că prinţul Mohammed a aprobat operaţiunea împotriva lui Khashoggi, o afirmaţie pe care autorităţile saudite o neagă. 

Asasinatul a tensionat profund legăturile dintre Washington şi Riyadh, dar, motivat de nevoile politicii din Orientul Mijlociu, în special de ameninţarea din partea Iranului, şi de puterea Arabiei Saudite asupra pieţelor petroliere, Biden a călătorit în ţară în iulie, într-o mişcare considerată ca având ca scop parţial să lase în urmă cazul asasinatului. 

Cu toate acestea, în timp ce se afla acolo, Biden a făcut referire la acesta în discuţiile sale cu prinţul moştenitor, calificând crima drept "scandaloasă". 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.