Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a primit la Palatul Elysée pe Juan Guaido, preşedintele Adunării Naţionale venezuelene, recunoscut preşedinte interimar de peste 50 de ţări şi care încearcă să-l îndepărteze de un an de la putere pe preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, relatează AFP.
Macron, care a anunţat vineri pe Twitter că a avut o ”discuţie constructivă” cu Guiado, a postat o fotografie în care îi strânge mâna opozantului venezuelean.
Juan Guaido a efectuat o vizită la Paris după ce a fost primit de către premierul britanic Boris Johnson la Londra şi a participat la Forumul Economic Mondial (WEF) de la davos, în Elveţia.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Întâlnirea cu Macron a fost anunţată anterior de preşedinţia franceză.
Juan Guaido reclamă orgaizarea unor noi alegeri prezidenţiale în ţara sa, acuzând că că alegerile din 2018, care i-au permis lui Nicolas Maduro să rămână la putere au fost pătate de ”fraude”. El a fost reales preşedinte al Parlamentului unicameral venezuelean la 5 ianuarie, însă puterea chavistă nu recunoaşte acest vot.
”Franţa susţine organizarea rapidă a unor alegeri prezidenţiale libere şi transparente în Venezuela, a mai scris Macron pe Twitter.
La France soutient l’organisation rapide d’une élection présidentielle libre et transparente. Nous respectons la souveraineté et la liberté du peuple vénézuélien et nous restons à ses côtés face à la crise humanitaire qu’il subit. https://t.co/QMdqtwxMDk
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) January 24, 2020
Franţa face parte dintre cele peste 50 de ţări, cu Statele Unite în frunte, care îl recunosc pe Guaido preşedinte interimar al acestei ţări sud-americane.
”AVEM NEVOIE DE AJUTORUL VOSTRU”
Răspunzându-i pe Twitter lui Macron, ministrul de Externe al lui Maduro Jorge Arreaza îl interpelează pe preşedintele francez pe tema ”represiunii” manifestaţiilor care au avut loc în ultimele luni în Franţa.
”Un Guvern surd şi arogant (...) nu poate da lecţii de democraţie nimănui şi mai ales Venezuelei”, scrie în franceză Jorge Arreaza.
Susţinut de Statele Unite, o parte a comunităţii internaţionale şi populaţia venezueleană, juan Guaido se află în Europa pentru a cere ajutor.
Mi agradecimiento al Primer Ministro @BorisJohnson por el respaldo a Venezuela. El #ReinoUnido nos ayudó en nuestra primera lucha por la libertad, la lucha de independencia. Ha sido y será un socio fundamental para el pueblo venezolano. #AgendaInternacionalLondres pic.twitter.com/hI72mrVcIj
— Juan Guaidó (@jguaido) January 21, 2020
”Singuri, nu vom reuşi”, a declarat el joi la WEF, la Davos, apreciind că luptă împotriva unui ”conglomerat internaţional criminal”.
'We will continue to call for dignity, to call for rights of all Venezuelans today' https://t.co/F4eJDzJbl2 #futureofworkandsociety #wef20 pic.twitter.com/fUeAJUVYMJ
— World Economic Forum (@wef) January 23, 2020
”Avem nevoie de ajutorul vostru”, a declarat el, în contextul în care birourile sale din Venezuela au fost percheziţionate marţi.
Miercuri el a fost primit călduros la Bruxelles de către liderii Uniunii Europene (UE), care nu au anunţat însă măsuri concrete în vederea unei influenţări a procesului politic în Venezuela.
67 DE MORŢI ÎN MANIFESTAŢIILE DIN 2019
Şaizeci şi şapte de persoane au fost ucise în numeroasele manifestaţii care au avut loc în Venezuela anul trecut, dintre care 59 au fost ucise de către forţele de ordine şi grupări civile armate care susţin Guvernul Maduro, a anunţat vineri un ONG.
În raportul său anual, Observatorul Venezuelean al Conflictelor Sociale (OVCS) afirmă că dintre aceste 67 de decese şase au fost ”execuţii extrajudiciare” comise de către forţele speciale ale poliţiei la finalul unor manifestaţii.
ONG-ul atribuie 59 de morţi prin împuşcare polişiei, armatei şi ”colectivos” - grupuri de susţinători loiali ai preşedintelui socialist Ncolas Maduro pe care-i cataloghează drept ”paramilitari”.
Guvernul a ”răspuns” numeroaselor manifestaţii organizate în Venezuela în 2019 prin ”implementarea unei reprimări mortale ca politică de stat”, îşi exprimă indignarea în raport OVCS.
Majoritatea crimelor au avut loc în ianuarie şi februarie 2019, în momentul apelurilor liderului opoziţiei Juan Guaido la manifestaţii împotriva lui Nicolas Maduro, care au scos în stradă mii de persoane la Caracas şi în ţară.
De câteva luni, manifestaţiile la apelul opozantului nu se mai bucură de acelaşi succes.
ONG-ul a înregistrat de asemenea 16.739 de manifestaţii în întreaga ţară anul trecut, adică o medie de 46 pe zi, majoritatea cu un caracter social - în favoarea măririi salariilor, îmbunătiţirii serviciilor publice - la care au luat parte o mână de protestatari.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...