Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell urmează să le ceară celor 27 să impună sancţiuni unor miniştri israelieni care se fac vinovaţi, acuză el, de răspândirea ”urii” faţă de palestinieni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

El a anunţat că a ”lansat procesul de a le cere statelor membre (UE), dacă vor”, să impună sancţiuni unor miniştri - pe care nu i-a numit - care au lansat ”mesaje ale urii inaccptabile faţă de palestinieni”.

”Cred că Uniunea Europesnă (UE) nu trebuie să aibă tabuuri şi să recurgă la instrumente pentru a impune respectarea drepturilor omului”, a subliniat Borrell în faţa presei, înaintea începerii unei reuniuni informale a miniştrilor de Externe din UE.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Propunerea lui Josep Borrell îi vizează pe doi miniştri israelieni, al Finanjţelor Bezalel Smotrich şi al Securităţii Itamar Ben Gvir, care fac parte din extrema dreaptă, potrivit unor diplomaţi.

Această propunere are puţine şanse succes, din cauza disensiunilor între Cei 27 după atacul Hamas la 7 octombrie.

Mai multe ţări - ca Ungaria, Austria sau Cehia - apără ”dreptul” Israelului de a se apăra şi blochezză adoptarea oricăror măsuri puternice împotriva autorităţilor israeliene.

Ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto a catalogat drept ”periculoasă” propunerea lui Josep Borrell.

Şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock şi-a exprimat reticenţa faţă de ideea unor sancţiuni şi a evocat unanimitatea necesară în vederea luării unei decizii.

Sancţiunile europene prevăd o interdicţie a intrării persoanelor vizate pe teritoriul UE şi o confiscare a activelor pe care le deţin în Uniune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.