Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat vineri, la Madrid, că Israelul a creat şi finanţat gruparea militantă palestiniană Hamas, pentru a slăbi Autoritatea Palestiniană, contrazicându-l public pe premierul israelian Benjamin Netanyahu, care neagă astfel de acuzaţii, relatează Reuters şi AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Opozanţii guvernului israelian şi o parte a presei mondiale au acuzat guvernele Natanyahu că au sprijinit ani de zile Hamas, care conduce în Gaza, inclusiv prin faptul că au permis finanţarea din Qatar.

"Da, Hamas a fost finanţat de guvernul Israelului în încercarea de a slăbi Autoritatea Palestiniană condusă de Fatah", a declarat Borrell într-un discurs susţinut la Universitatea din Valladolid, Spania.

Hamas conduce în Fâşia Gaza din 2007, după un scurt război civil cu forţele loiale mişcării Fatah, condusă de preşedintele Mahmoud Abbas, care se află în Cisiordania şi conduce, de asemenea, Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei.

Borrell a adăugat că singura soluţie paşnică a conflictului israeliano-palestinian include crearea unui stat palestinian. "Noi credem doar că o soluţie cu două state impusă din exterior ar aduce pacea, chiar dacă, şi insist, Israelul îşi reafirmă refuzul (acestei soluţii) şi, pentru a o împiedica, a mers până la a crea el însuşi Hamas", a declarat Borrell. "Dacă nu intervenim cu fermitate, spirala urii şi a violenţei va continua din generaţie în generaţie, din înmormântare în înmormântare", a subliniat şeful diplomaţiei europene.

În ultimele zile, premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-a reafirmat opoziţia faţă de crearea unui stat palestinian viabil, atrăgându-şi critici din partea aliatului său american, care spune că pledează pentru o "soluţie cu două state", adică un stat palestinian alături de Israel.

Israelul a criticat diferite ţări, inclusiv Spania, ţara natală a lui Borrell, pentru ceea ce consideră că reprezintă o dovadă de simpatie faţă de Hamas.

Hamas a fost creată în decembrie 1987, la scurt timp după începerea primei Intifada, revolta palestiniană din teritoriile ocupate, de către un grup de militanţi islamişti care pretindeau că sunt membri ai Frăţiei Musulmane, printre care influentul şeic Ahmad Yassin. Hamas, acronimul arab pentru "Mişcarea de Rezistenţă Islamică", a fost înfiinţată pentru a contracara Jihadul Islamic şi pentru a rivaliza cu Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OLP), o mişcare preponderent laică condusă la acea vreme de Yasser Arafat.

Douăzeci de ani mai târziu, în iunie 2007, în urma unui cvasi-război civil împotriva Fatah - mişcarea care se află în centrul Autorităţii Palestiniene (AP) a lui Mahmoud Abbas, succesorul lui Yasser Arafat -, Hamas a preluat controlul asupra Fâşiei Gaza. În ultimii ani, Fâşia Gaza, controlată de Hamas şi aflată sub blocadă israeliană, a primit un ajutor de mai multe milioane de dolari din partea Qatarului, ceea ce i-a adus lui Benjamin Netanyahu critici care îl acuză că a contribuit la finanţarea mişcării, ceea ce acesta neagă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.