Premierul britanic Boris Johnson se recupera luni după covid-19 la ţară, după ce a văzut moartea cu ochii, în prima zi a unei săptămâni în care Guvernul său urmează să decidă cu privire la o prelungire a izolării în vederea opririi epidemiei care s-a soldat cu peste 10.000 de morţi, relatează AFP.
După o săptămână îngrozitoare la Spitalul St. Thomas din londra, unde a fost internat timp de mai multe zile la secţia de terapie intensivă, liderul conservator, în vârstă de 55 de ani, se află de duminică la Chequers, la aproximativ 50 de kilometri nord-vest de Londra.
În acest conac din secolul al XVI-lea din cărămidă roşie - reşedinţa la ţară a Guvernului din 1921 - şi-a început Johnson convalescenţa, unde i s-a alăturat luni partenera sa însărcinată Carrie Symonds.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Premierul se concentrează asupra restabilirii sale, el nu lucrează în acest moment”, a declarat luni un purtător de cuvânt al lui Boris Johnson. Gestionarea crizei revine astfel Guvernului, sub conducerea ministrukui de Externe Dominic Raab.
It is hard to find the words to express my debt to the NHS for saving my life.
— Boris Johnson #StayHomeSaveLives (@BorisJohnson) April 12, 2020
The efforts of millions of people across this country to stay home are worth it. Together we will overcome this challenge, as we have overcome so many challenges in the past. #StayHomeSaveLives pic.twitter.com/HK7Ch8BMB5
”Vom învinge coronavirusul şi-l vom învinge împreună”, a subliniat însă un Boris Johnson slăbit, într-o înregistrare video difuzată duminică de către serviciile sale, filmată în reşedinţa în care gloriosul său predecesor Winston Churchill a petrecut mai multe Crăciunuri.
SĂ NU SE FACĂ ”MAI MULTE PAGUBE”
În contextul în care Regatul Unit este una dintre ţările cele mai afectate din Europa şi a depăşit duminică tragicul prag de 10.000 de decese din cauza maladiei, Guvernul său urmează să se pronunţe în zilele următoare asupra unei eventuale prelungiri a izolării decretate la 23 martie pe o perioadă de trei săptămâni.
”Voi fi clară, pentru ca nimeni să nu-şi mai facă vreo iluzie: este puţin probabil ca examinarea măsurilor de izolare să conducă la o ridicare a restricţiilor în viitorul apropiat”, a anunţat luni premierul scoţian Nicola Sturgeon într-o alocuţiune oficială.
”Măsurile pe care le luăm funcţioneză, dar trebuie să le respectăm”.
Autorităţile britanice au anunţat într-adevăr că aşteaptă să se depăşească perioada de vârf a pandemiei în vederea unei relaxări a măsurilor adoptate.
Iar dacă această primă prelungire - o formalitate - va fi decisă fără Boris Johnson, liderul conservator urmează să aplece, la momentul oportun, asupra problemei ridicării izolării şi modalităţilor acesteia, un subiect care provoacă disensiuni la vârful statului.
Cotidianul conservator The Times dezvăluie că Guvernul este de-acum împărţit între miniştri care susţin o izolare scurtă - până în mai -, între care se află miniştrii Internelor Priti Patel, al Finanţelor Rishi Sunak sau al Comerţului Alok Sharma, şi cei care pledează în favoarea unei prelungiri a măsurilor dincolo de următoarele trei săptămâni, precum ministrul Sănătăţii Matt Hancock.
Un ministru explică - sub protecţia anonimatului, pentru cotidian - că este important să nu se facă ”mai multe pagube” printr-o prelungire inutilă a unei izolări, cu consecinţe economice dezastruoase, apreciind că măsurile ar putea fi relaxate după alte trei săptămâni.
Consilierii ştiinţifici ai Guvernului se reunesc marţi, înaintea unui anunţ oficial al Guvernului - aşteptat joi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...