Boris Johnson se pregăteşte să dezvăluie săptămâna acesta detaliile unui nou plan al Brexitului pe care-l propune Uniunii Europene (UE), relatează Euronews.
Guvernul britanic urmează să prezinte UE miercuri sau joi propuneri detaliate cu privire la Brexit, şi anum referitoare la frontiera irlandeză, a declarat luni o sursă guvernamentală britanică pentru Reuters.
Potrivit radioteleviiunii irlandeze RTE, Regatul Unit va propune înfiinţarea unor ”centre de vămuire” de o parte şi de alta a frontierei irlandeze, după Brexit, pentru a evita controale la frontiera însăşi.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Problema frontierei între Irlanda. un stat membru UE, şi Irlanda de Nord, o provincie britanică, este una dintre cele mai spionoase în discuţiile dintre Londra şi Bruxelles cu privire la Brexit, prevăzut la 31 octombrie.
Cele două părţi doresc să împiedice o reimpunere a unei frontiere ”fizice”, cu scopul de a evita să relanseze tensiuni comunitare în Irlanda de Nord, însă au poziţii diferite asupra modului în care să facă acest lucru.
UE a încheiat un acord al retragerii cu fostul premier britanic Theersa May în care există o ”clauză de salvgardare” (”backstop”) ce prevede ca Regatul Unit să rămână într-o uniune vamală cu Uniunea până la implementarea unor ”aranjamente substituitoare” care să evite reimpunerea unei frontiere ”dire”, în cadrul unui acord de liber-schimb.
Boris Johnson respinge acest mecanism, iar europenii aşteaptă să le prezinte propuneri alternative.
”Regatul Unit propune un ansamblu de «centre de vămuire» de ambele părţi ale frontierei irlandeze ca element esenţial al planului său în vederea înlocuirii backstopului, a aflat RTE News”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter Tony Connelly, un specialist în probleme europene la RTE.
”Aceste «centre», în fapt posturi vamale, s-ar situa la cinci-zece mile (8-16 kilometri) distanţă de frontieră”, a adăugat el, citând documente tehnice trimise de Londra la Bruxelles, din care precizează că a citit fragmente.
La 17-18 octombrie are loc un summit european crucial pentru regatul Unit, pentru că ar putea constitui ultima şansă a Londrei de a părăsi UE cu un acord.
În cazul în care nu se ajunge la o înţelegere până la 19 octombrie, Boirs Johnson este obligat să le ceară Celor 27 o nouă amânare de trei luni a Brexitului, potrivit unei legi adoptate de opoziţie cu sprijinul unor rebeli din Partidul Conservator înainte de suspendarea ilegală a Parlamentului.
Însă premierul nu vrea să audă de o nouă amânare. El cataloghează această soluţie drept o ”capitulare abjectă”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...