Premierul conservator demisionar Theresa May îi predă miercuri puterea şi totodată dosarul Brexitului lui Boris Johnson, la Palatul Buckingham şi pe Downing Street, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

După o victorie, marţi, în faţa rivalului său, şeful diplomaţiei britanice Jeremy Hunt, Boris Johnson, în vârstăde 55 de ani, devine miercuri al 14-lea şef al Guvernului maiestăţii sale regina Elizabeth a II-a.

Viitorul premier îşi finaliza miercuri dimineaţa alcătuirea Guvernului, iar principalele nume urmează  să fie anunţate miercuri seara - în el vor intra mai multe femei şi mai mulţi reprezentanţi ai minorităţilor etnice, potrivit presei britanice.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Victoria sa se afla pe prima pagină a tuturor ziarelor, iar mai multe publicaţii au ales să publice o fotografie în care îşi ţine degetele mari ridicate, un mod de a ilustra ”spiritul reuşitei” promovat de Johnson.

"Boris Johnson îşi va începe mandatul de premier cu intenţii nobile”, sublinia The Times. ”Însă asta nu va servi la nimic, dacă nu reuşeşte să rezolve bătaia de cap a Brexitului”, avertizează cotidianul imediat.

Theresa May, nevoită să plece din cauză că nu a ştiut să-i convingă pe deputaţi să-i valideze acordul Brexitului încheiat în noiembrie cu Uniunea Europeană (UE), a petrecut o ultimă noapte la Downing Street. Ea participa miercuri, ca în fiecare săptămână, la sesiunea de interpelare în Parlament.

May urmează să susţină, după aceea, o scurtă alocuţiune în faţa numărului 10 pe Downing Street, acolo unde şi-a anunţat demisia la sfârşitul lui mai, exprimându-şi ”regretul profund” că a eşuat să pună în aplicare Brexitul, în favoarea căruia au votat aproape 52% dintre britanici în referendumul din iunie 2016.

Theresa May se duce apoi la Palatul Buckingham, pentru a-şi prezenta demisia reginei Elizabeth a II-a.

Boris Johnson va fi primit după aceea de către suverană, care-l va invita să formeze un Guvern. În urma acestei întrevederi, noul locatar de pe Downing Street urmează să susţină un discurs.

ÎNGRIJORĂRI

Anumiţi miniştri ai Theresei May nu au aşteptat să li se mulţumească pentru a-şi face valiza - ca ministrul Finanţelor Philip Hammond, care nu se vedea servind la ordinele lui Boris Johnson, pregătit de o ieşire fără acord (”no deal”) din UE.

Fostul primar al Londrei, un fost ministru de Externe, şi-a reiterat marţi obiectivul.

”Vom pune în apliare Brexitul la 31 octombrie”, data-limită, amânată în două rânduri, a anunţat el.

”Vom profita de pe urma tuturor oportunităţilor pe care ni le va aduce acest lucru”, a adăugat cel care a militat cu pasiune în favoarea ieşirii din UE, continuând să-şi etaleze optimismul drept stindard.

Însă voinţa sa de a ieşi cu price preţ la această dată, chiar şi fără acord cu UE, îi îngrijorează pe eurofili şi mediul de afaceri, care exercită presiuni asupra sa să renunţe la acest scenariu potenţial foarte dăunător economiei.

Negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier a repetat marţi că Bruxellesul este pregătit să revadă ”declaraţia politică” - care pune bazele viitorarei relaţii între Regatul Unit şi UE după Brexit -, dar că nu va renegocia ”acordul retragerii” încheiat cu greu - care stabileşte condiţiile divorţului.

În timp ce fiecare parte pare să se cantoneze pe poziţia sa, timpul presează.

”Întreprinderile au nevoie să ştie concret ce va face Guvernul dumneavoastră pentru a evita un Brexit dezordonat”, a declarat marţi directorul general al Camerelor britanice ale Comerţului Adam Marshall, adresându-i-se lui Johnson.

În aşteptarea intrării în funcţie a lui Boris Johnson, Bursa de la londra se deprecia puternic miercuri dimineaţa.

”Întrebările-cheie sunt cine va fi numit în Guvern şi cum se va comporta el cu UE în viitoarele zile. Multe lucruri au fost integrate de piaţă, însă un adevărat Brexit fără acord nu este” integrat, apreciază Neil Wilson, un analist de la Markets.com.

În afară de Brexit, Boris Johnson va avea ca misiune să calmeze temeri legate de escaladarea tensiunilor la Golful Persic, după imobilizarea vineri a unui petrolier sub pavilion britanic în Strâmtoarea strategică Ormuz.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.