Grupul farmaceutic american Johnson & Johnson (J&J) şi-a redus la jumătate livrările de vaccin împotriva covid-19 prevăzute săptămâna aceasta în Uniunea Europeană (UE), potrivit unui oficial european, relatează Reuters.
J&J s-a angajat prin contract să livreze 55 de milioane de doze de vaccin în trimestrul al doilea.
Potrivit unor surse europene, grupul intenţionează să livreze cantitatea contractată până la sfârşitul lui iunie.
”Înţelegem că este vorba despre o reducere temporară a livrărilor şi că acestea urmează să fie recuperate ulterior”, a declarat luni Reuters un purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE).
Contactat de Reuters, J&J nu a răspuns.
Compania a livrat UE până la 15 mai mai puţin de cinci milioane de doze - reprezentând mai puţin de 10% din cantitatea stabilită prin contract.
Laboratorul american se confruntă cu probleme de producţie în Statele Unite.
Potrivit unui oficial UE, dozele destinate Uniunii sunt produse atât în Statele Unitem cât şi la Leiden, în Olanda.
Compania preconiza iniţial să livreze UE primele doze de vaccin la 1 aprilie, însă a amânat termenul la jumătatea lui aprilie, din cauza unor dificultăţi de aprovizionare.
Livrările către Europa au fost amânate apoi din nou, după ce autorităţile sanitare americane au suspendat vaccinarea cu J&J pentru a examina şase cazuri de fromarea a unor cheaguri de sânge atipice grave, şi au fost reluate o săptămână mai târziu.
În pofida faptului că Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) şi-a reiterat luna trecută încrederea în vaccinul american administrat într-o singură doză, Danemarca a scos vaccinul J&J din programul său de vaccinare.
EMA PRELUNGEŞTE PERIOADA DE DEPOZITARE A VACCINULUI ANTICOVID PFIZER LA FRIGIDER DE LA CINCI LA 31 DE ZILE
Pe de altă parte, EMA a aprobat luni păstrarea la frigidar a vaccinului împotriva covid-19 Pfizer-BioNTech pe o perioadă de până la o lună, o decizie care ar putea accelera desfăşurarea acestuia în UE.
Perioada de depozitare la frigider a flacoanelor nefolosite este astfel mult prelungită - de la cele cinci zile autorizate la 31 -, a anunţat EMA.
Principala problemă a acestui vaccin este păstrarea sa. El conţine fragmente de ARN mesager în nanoparticule lipidice. Aceste nanoparticule este necesar să fie păstrate pe termen lung la o temperatură de -70°C.
Recomandarea EMA vizează flacoane de vaccin închise, care pot fi păstrate la o temperatură cuprinsă între 2 şi 8°C după ce au fost scoase din congelatoarele în care sunt depozitate iniţial.
EMA a luat această decizie în baza unor date prezentate de alianţa Pfizer-BioNTech.
Autorităţile sanitare americane au aprobat în februarie păstrarea vaccinului Pfizer-BioNtech la o temperatură de 2-8°C pe o perioadă de maximum două săptămâni.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.