Japonia a semnat joi în mod oficial un contract de achiziţionare a 400 de rachete americane de croazieră de tip Tomahawk, una dintre măsurile-far de creştere puternică a capacităţii japoneze ale apărării pe care Tokyo o prevede cu scopul de a se adapta unor tensiuni geopolitice tot mai mari în regiunea Asia-Pacific, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Această vânzare a fost aprobată de Washington în noiembrie - o sumă maximă de 2,36 de miliarde de dolari.

Contractul semnat joi cu privire la rachete şi la echipamentele asociate valorează 1,8 miliarde de dolari.

Livrarea acestor rachete urmează să înceapă în perioada 2025-2026, a anunţat joi în faţa presei un reprezentant al Ministerului japonez al Apărării.

Împotriva unor ambiţii regionale tot mai mari ale Chinei, unei ameninţări constante a Coreei de Nord şi din cauza unei apropierii geografice de Rusia, Japonia a prevăzut o creştere a bugetului Apărării la 2% din PIB până în 2027, după ce Tokyo îşi plafona cheltuielile militare la aproximativ 1% din PIB.

PRINCIPIUL ”CONTRAATACULUI”

În noua sa doctrină naţională a securităţii, adoptată în 2022, Japonia a introdus un principiu al ”contaatacului”, pentru a se dota cu capacitatea de a lovi ţinte militare în ţări vecine care ar reprezenta o ameninţare directă, în scopul disuasiunii.

Acest principiu nu este evident în cazul Japoniei, a cărei Constituţie pacifistă, în vigoare din 1947, prevede că această ţară renunţă ”pentru întotdeauna” să mai poarte războaie.

În prezent, arhipelagul nipon depinde strâns de Statele Unite şi de umbrela nucleară americană în garantarea securităţii sale.

Tokyo încearcă, astfel, să se doteze cu rachete o rază de acţiune mai mare decât cea de care dispune în prezent.

Acest lucru implică achiziţionarea de rachete americane de tip Tomahawk, cu o rază de acţiune de 1.600 de kilometri, dar şi dezvoltarea unor noi rachete japoneze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.