Operatorul Centralei Nucleare japoneze Fukushima anunţă că trimite săptămâna aceasta o sondă în interiorul unui reactor aflat în pană în vederea unui test de eliminare a unor deşeuri radioactive, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Sonda, echipată cu un braţ robotic, are nevoie de aproximativ o săptămână pentrua ajunge la aceste deşeuri în interiorul reactorului şi pentru a se întoarce cu eşantionul, luna viitoare.

Tokyo Electric Power Company (TEPCO) vrea să recupereze un eşantion minuscul din cele aproximativ 880 de tone de deşeuri radioactive care se află în interiorul reactoarelor centralei nucleare devastate de un tsunami.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Eşantionul urmează să fie studiat în vederea obţinerii unor indicii despre starea interiorului reactorului şi conţinutului periculos - o etapă crucială în desfiinţarea centralei.

Dezafactarea unei centrale vizează ca dezmembrarea şi gestionarea deşeurilor care rezultă să poată avea loc în mod sigur şi eficient, fără efecte negative asupra mediului.

”Vom proceda cu prudenţă, făcând din securitate prioritatea noastră”, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, un reprezentant al TEPCO.

Fragmentele au un nivel de radiaţie atât de ridicat, încât Tepco a fost nevoit să dezvolte roboţi specializaţi capabili să reziste pentru a funcţiona în interior.

Retragerea acestor deşeuri este considerată cel mai redutabil proiect de dezafectare a centralei.

Lucrările faraonice de decontaminare şi dezmembrare a centralei urmează să dureze mai multe decenii.

Trei dintre ele şase reactoare ale Fukushima funcţionau în momentul în care un tsunami a lovit, la 11 martie 2011, şi a distrus sistemele de răcire, a căror topire a provocat-o, provocând ce ami gravă catastrofă nucleară după cea de la Cernobîl, în 1986.

În trei unităţi ale Centralei Fukushima, combustibilul şi alte materiale s-au topit şi s-au solidificat ca ”resturi de combustibil” puternic radioactive.

Operatorul centralei nucleare accidentate Fukushima a trimis la sfârşitul lui februarie două mini-drone şi un mini-robot în formă de şarpe într-unul dintre cele trei reactoare grav avariate, în care se află tone de combustibil şi resturi topite puternic radioactive.

Această operaţiune a fost întreruptă din cauza unor probleme tehnice.

Robotul în formă de şarpe nu şi-a putut atinge destinaţia, deoarece cablurile sale nu funcţionau în mod corect, dezvăluia cotidianul Mainichi.

Japonia a început, în urmă cu aproape un an, să evacueze apă uzată din centrala avariată în Oceanul Pacific, în urma unei unde verzi a Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA).

Această măsură a declanţat o ceartă diplomatică cu China şi Rusia, care au interzis importul de fructe de mare, în pofida faptului că Japonia insistă că evacuarea nu prezintă niciun pericol, un punct de vedere susţinut de agenţia ONU.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.